Gęsty, kremowy sos, który idealnie pasuje do wegańskiej sałatki cezar z grzankami, ale świetnie smakuje również na kanapkach, burgerach i z różnymi innymi daniami. Można go też wykorzystać jako bazę do stworzenia kolejnych wegańskich dressingów i dipów, jak sos tysiąca wysp, sos tatarski czy gzik.
Rada: osobom odchudzającym się polecam spróbować wersji bardziej dietetycznej: dodajemy wtedy mniej nerkowców, a więcej płatków drożdżowych. A nawet część orzechów (np. połowę) można zastąpić ugotowaną białą fasolą.
Wegański sos do sałatki z musztardą – SKŁADNIKI
4 porcje
- ¾ kubka nerkowców – dla odmiany część z nich można zamienić na orzechy ziemne
- ¾ kubka mleka roślinnego niesłodzonego, np. owsianego
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowego smaku i aromatu)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy – można dodać więcej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz
Wegański sos do sałatki z musztardą – WYKONANIE
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.
Bon appétit !
Zrobiłam ten sos dzisiaj do warzyw na parze. To chyba najlepszy sos, jaki w życiu jadłam – jest przepyszny!
Dzięki za opinię! :))
Genialny!!! Najlepszy przepis jaki do tej pory znalazlam, dzieki wielkie
<3
Dziękuje bardzo 🙂 Chciałbym się jeszcze zapytać jakiej mniej więcej objętości odpowiada 1 kubek którego używasz w przepisie.
Standardowo – 250 ml. 🙂
A ja mam pytanie jakim cudem ten sos jest biały, skoro jest pół łyżeczki papryki wędzonej? Swoją drogą pyszny!!
Pół łyżeczki to bardzo mało, pewnie dlatego nie widać na zdjęciu.:)
Dokładnie tyle dodałem i wyszedł mi pomarańczowy..
Ale pomarańczowy też ładny.;)
Ładny, to fakt ale Twój apetyczniejszy;)
Genialny przepis, gratuluję i dziękuję
Właśnie zrobiłam, super smak! coś innego, no i bez oliwy! Mniam mniam
<3
Czy moczyłaś wcześniej orzechy nerkowców? Jeśli tak, to ile czasu?
Orzechów nie trzeba moczyć, to bardzo szybki przepis. :))
Mój ulubiony sos do sałatki 🙂