Wegański omlet na słono z mąki z ciecierzycy, najlepszy

Wegański omlet na słono z mąki z ciecierzycy, najlepszy

Najlepszy przepis na wegańskiego omleta na słono znalazłam na youtubowym kanale Jane Esselstyn. Omlet jest nie tylko pyszny, szybki i bardzo łatwy, ale dodatkowo bardzo dobrze smaży się go bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Polecam go jako ciepłe śniadanie, obiad lub kolację oraz na zimno, na wynos.

Wegański omlet jest o niebo zdrowszy od tradycyjnego, bo bez jajek, a co za tym idzie – bez cholesterolu. Jest to również wersja bez tofu. Pod względem zdrowotnym akurat nic do tofu nie mam, ale według mnie psuje ono omlet, jego konsystencja staje się papkowata.

Aby ułatwić sobie życie, warto wcześniej przygotować kilka porcji mieszanki suchych składników i przechowywać je w pojemnikach w szafce. Potem wystarczy tylko dodać wodę.

Wegański omlet na słono – SKŁADNIKI

2–3 omlety

  • 1 kubek mąki z ciecierzycy, drobno zmielonej
  • ¼ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • po ½ łyżeczki: suszonej cebuli w proszku, suszonego czosnku, curry w proszku
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • pieprz biały lub czarny, sól – może być czarna, czyli kala namak (o aromacie jajek)
  • 1 kubek wody

Dodatki

  • ok. 5 pieczarek – cienko je kroimy i smażymy na małej ilości wody (bez tłuszczu), aż do całkowitego odparowania płynu
  • posiekana cebulka dymka
  • pokrojone pomidory, u mnie koktajlowe
  • keczup lub salsa pomidorowa

Wegański omlet na słono – WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, płatki drożdżowe, suszoną cebulę, czosnek, curry, sodę, pieprz i sól.
  2. Dodajemy wodę i mieszamy, najlepiej za pomocą miksera lub blendera, żeby pozbyć się grudek. Miksowanie dodatkowo lekko napowietrza masę.
  3. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu i wlewamy 1/2 lub 1/3 ciasta. Masa powinna sama delikatnie się rozlać, patelni nie należy przechylać. Smażymy bez tłuszczu, na suchej patelni.
  4. Kiedy omlet zacznie się powoli ścinać, na wierzchu układamy usmażone pieczarki i surową dymkę.
  5. Dobrze przysmażonego omleta podważamy dookoła szpatułką (odklejamy od patelni), przerzucamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.

Omleta przekładamy na talerz, układamy na nim pomidory, składamy na pół i podajemy.

Rady:

  • omlety najlepiej smażyć jak duże placki – na środku szerokiej patelni. Najłatwiej wychodzą mniejsze omlety. Placki przekładamy na drugą stronę dopiero, kiedy już porządnie się przysmażą
  • pieczarki i dymkę można położyć na omleta na patelni i chwilę podsmażyć lub dodać je razem z pomidorami już na talerzu. Odradzam dodawanie pomidorów na patelni, bo się przypalają i przywierają do powierzchni
  • zamiast składać omleta na pół (łamać), lepiej go przekroić, ładniej wtedy wygląda, jak na moim zdjęciu

Smacznego !

4 myśli na temat “Wegański omlet na słono z mąki z ciecierzycy, najlepszy

Dodaj komentarz