Jak podaje Wikipedia, krupnik to „zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, bądź zasypana kaszą jęczmienną (reg. „krupy”) lub ryżem. Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone”. Mój (a właściwie mojej rodzicielki) łatwy przepis jest cruelty free oraz heart attack free, a więc bez mięsa, ale całkiem na bogato, bo i z pyrami, i z krupą – wreszcie wyjaśniło się, co oznacza nazwisko jurorki z „Tap Madyl”. Zamiast grzybów suszonych wystąpiły fajowe boczniaki, które w miarę potrzeby można zamienić na pieczarki. A żeby było jeszcze bardziej swojsko i kolorowo dorzuciłam gratis brukselki.
Wegański krupnik zyskuje z czasem, jest gęstszy i smaczniejszy na drugi dzień, na trzeci dzień już nic z niego nie zostanie.
Wegański fit krupnik z grzybami – SKŁADNIKI
ok. 6 porcji
- 3 litry bulionu warzywnego tradycyjnego lub bulionu z resztek
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- ok. 120 g kaszy jęczmiennej wiejskiej, ilość wg uznania
- 200 g boczniaków lub pieczarek
- 15 brukselek
- 5 ziemniaków (ok. 500 g)
- 1 łyżka (lub więcej) jasnego sosu sojowego
- sól jodowana, sporo pieprzu
DO PODANIA
- natka pietruszki
Wegański fit krupnik z grzybami – WYKONANIE
- Zagotowujemy bulion, wrzucamy pokrojoną w półplasterki marchew, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek oraz przepłukaną na sicie kaszę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu.
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w paski grzyby, przekrojone na połówki brukselki, pieprz oraz nieco soli i gotujemy przez co najmniej 20 minut.
- Na koniec doprawiamy zupę sosem sojowym.
Wegański krupnik gotowy, podajemy go np. z posiekaną natką pietruszki.
Bon appétit !
Bardzo dobry krupnik – nie wpadłabym na to, aby zamiast suszonych grzybów dać boczniaki i do tego brukselkę, ale akurat te składniki miałam pod ręką i wyszła pyszna, gęsta, sycąca zupa 🙂 Dodałam więcej kaszy i sporo majeranku, który zawsze dodaję do potraw z kaszą. Świetny przepis 🙂
Dzięki! 🙂 Z tym majerankiem to może być fajny pomysł, wypróbuję przy najbliższej okazji.