Jak na niedzielnym obiadku u babci weganki. Gęsty i pożywny barszcz ukraiński z czerwoną lub białą fasolą, ziemniakami i grzybami. Prosty przepis w wersji dietetycznej, czyli bez mięsa i śmietany, ale za to na aromatycznym bulionie warzywnym i lekko zabielony mlekiem roślinnym. Składników tym razem całkiem sporo, ale czasem trzeba konkretnie nawrzucać do kotła.
Jeśli nie przepadacie za zwykłą fasolą, użyjcie fasolki szparagowej.
Wegański barszcz ukraiński – SKŁADNIKI
- 2,5 litra bulionu warzywnego
- 1 duża cebula czerwona
- 1 duża marchew
- 5 dużych kapeluszy grzybów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- 4–5 średnich buraków (ok. 700 g)
- ¼ świeżej małej kapusty (ok. 300 g)
- 4–5 średnich ziemniaków
- ok. 70 g koncentratu barszczu czerwonego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 300–400 g ugotowanej białej lub czerwonej fasoli
- ½–1 szklanka mleka owsianego – do zabielenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
- sól, pieprz
Wegański barszcz ukraiński – WYKONANIE
- Zagotowujemy bulion, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, marchew pokrojoną w półplasterki, połamane kapelusze grzybów (nie trzeba ich wcześniej moczyć), czosnek i pokrojone w słupki buraki. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- Dodajemy poszatkowaną kapustę, pieprz oraz sól i gotujemy przez ok. 10 minut.
- Wrzucamy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotujemy przez ok. 15 minut.
- Wlewamy koncentrat barszczu czerwonego, sok z cytryny, dodajemy koncentrat pomidorowy i fasolę. Na koniec wlewamy podgrzane mleko owsiane dokładnie wymieszane z mąką ziemniaczaną i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Smacznego !