Fit muffiny z mąki kukurydzianej, wegańskie, bez oleju

Fit muffiny z mąki kukurydzianej, wegańskie, bez oleju

Najprostszy przepis na wegańskie muffiny / babeczki kukurydziane posłodzone syropem klonowym. Zdrowsze niż tradycyjne, bo pełnoziarniste, bez nabiału, jaj i oleju. Całkiem niezłe, lekko biszkoptowe, do herbaty czy kaweczki jak znalazł.

Fit muffiny z mąki kukurydzianej – SKŁADNIKI

ok. 7 babeczek

  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
  • 130 g syropu klonowego – można dodać mniej, ale wtedy trzeba użyć więcej mleka roślinnego lub wody
  • 180–200 g mleka (napoju) owsianego lub wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody
  • ½–1 łyżeczka kardamonu (niekoniecznie)

Fit muffiny z mąki kukurydzianej – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki.
  3. Wlewamy do nich mleko, syrop klonowy oraz sok z cytryny i łączymy dokładnie. Masa powinna być gęsta.
  4. Ciasto przekładamy do foremek (polecam silikonowe) i pieczemy przez ok. 25 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.

Babeczki wyjmujemy z foremek dopiero po wystudzeniu.

Bon appétit !

Dodaj komentarz