Ekspresowy przepis na pyszną, gęstą i rozgrzewającą wegańską zupę pomidorową z indyjską nutą. Receptura została uproszczona do granic możliwości, nie trzeba nawet obierać pomidorów ze skóry, dzięki czemu krem jest dużo bogatszy odżywczo – wcale nie traci na smaku, a zyskuje na gęstości. Wraz ze skórką w koszu ląduje mnóstwo cennych składników, m.in. błonnik i przeciwutleniacz likopen o silnym przeciwrakowym działaniu, którego w skórce jest najwięcej. Dlatego na zawsze zerwałam z recydywą ogołacania tych warzyw.
To jedna z najbardziej dietetycznych zup w kulinarnej historii ludzkości, bo bez mięsa, bez śmietany, masła i innych kalorycznych zapychaczy. Do tego można ją zrobić na dwa sposoby i uzyskać nieco inne konsystencje.
Krem świetnie smakuje z dodatkiem natki pietruszki, kolendry czy koperku. Możemy podawać go z wegańskimi naleśnikami pełnoziarnistymi posmarowanymi dowolną pastą, np. z groszku, z razowym makaronem zwierzaki, literki, makaronem w kształcie ryżu lub ryżem.
Wegańska zupa pomidorowa krem – SKŁADNIKI
- 1,5 kg świeżych pomidorów lima lub innych słodkich pomidorów
- 1 średnia cebula czerwona
- 1 średnia marchewka (niekoniecznie)
- 1 kubek lub więcej mleka owsianego lub ryżowego niesłodzonego (są naturalnie lekko słodkie) – ilość w zależności od konsystencji, jaka nam odpowiada
- 1–2 łyżki syropu klonowego, ksylitolu lub ewentualnie cukru
- pieprz, sól
DODATKOWO (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka garam masala lub curry w proszku. Ewentualnie zioła prowansalskie lub bazylia
- ½ łyżeczki lub więcej chili w proszku lub kawałek świeżej chili
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego aromatu
Wegańska zupa pomidorowa krem – WYKONANIE
SPOSÓB 1 – mój ulubiony, najprostszy
- Pomidory, cebulę, marchewkę oraz świeżą chili kroimy, wrzucamy do blendera, wlewamy kubek mleka i miksujemy do uzyskania jak najgładszej konsystencji.
- Płyn przelewamy do garnka, dodajemy pieprz oraz garam masala (najlepiej najpierw dodać mniej, a potem ewentualnie bardziej doprawić) i zagotowujemy na średnim ogniu.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20–30 min. Na początku na powierzchni zupy pojawi się gęsta piana, która z czasem całkowicie opadnie.
- Pod koniec gotowania dodajemy syrop klonowy, sól i w razie potrzeby inne przyprawy.
SPOSÓB 2
- Pomidory, cebulę i świeżą chili kroimy, wrzucamy do garnka, wlewamy kubek mleka, dodajemy garam masala i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu.
- Zmniejszamy lekko ogień i gotujemy przez 30 min.
- Jeśli mamy blender ze szklanym kielichem, wlewamy do niego gorącą zupę i miksujemy na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolewamy więcej gorącego mleka. Dodajemy pozostałe składniki i znowu zagotowujemy.
- W przypadku blendera z plastikowym kielichem, studzimy zupę, następnie miksujemy ją na gładki krem, dodajemy pozostałe składniki i ponownie zagotowujemy.
Bon appétit !
Jeśli spodobał Ci się ten przepis i nie chcesz, żeby ominęły Cię nowe receptury na zdrowe pyszności, możesz polubić mój fanpage.
Pięknie podane, świetny pomysł, kradnę. 😉 Przepis na zupę wypróbuję w weekend.