Warzywa na patelnię z salsą, smażone bez tłuszczu, szybkie

Warzywa na patelnię z salsą, smażone bez tłuszczu, szybkie

Przepis na zdrowy i dietetyczny obiad w 20 minut: bardzo proste warzywa na patelnię z salsą lub innym sosem pomidorowym ze słoika – do makaronu, ryżu, kasz czy ziemniaków. Tego rodzaju potrawę możemy upichcić z dowolnymi warzywami, grzybami i strączkami, ale poniższa kombinacja wygląda i smakuje szczególnie dobrze. Zdjęcie prosto z patelni.

Warzywa na patelnię bez mięsa – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 średnia marchewka lub mała papryka czerwona
  • 1 średnia cukinia żółta lub zielona – żółta wygląda bosko!
  • ok. 150 g zielonego groszku mrożonego lub z puszki (część groszku można zamienić na kukurydzę mrożoną lub z puszki)
  • ok. 150 g kupnej salsy (dipu) pomidorowej łagodnej (o dobrym składzie) lub ewentualnie innego sosu pomidorowego ze słoika (np. do spaghetti) – można dodać więcej

Zioła i przyprawy

  • 2 ząbki czosnku
  • 1½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub innej mieszanki ziół do dań francuskich lub włoskich
  • pieprz

Do podania: sok z cytryny, natka pietruszki / kolendra / rukola.

Warzywa na patelnię bez mięsa – WYKONANIE

  1. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, wlewamy kilka łyżek wody, a kiedy płyn się zagotuje, wrzucamy cebulę pokrojoną w grube piórka oraz marchewkę obraną i pokrojoną w słupki. Smażymy bez oleju, aż cebula lekko się zeszkli, mieszając od czasu do czasu i dolewając małe ilości wody.
  2. Dorzucamy cukinię pokrojoną w półplasterki lub ćwierćplasterki, groszek, zmiażdżony w prasce czosnek, paprykę wędzoną, zioła prowansalskie oraz pieprz, dolewamy nieco wody i smażymy, aż warzywa nieco zmiękną – powinny pozostać al dente.
  3. Na koniec wlewamy salsę pomidorową i krótko gotujemy.

Warzywa podajemy skropione sokiem z cytryny i posypane zieleniną.

Smacznego !

2 myśli na temat “Warzywa na patelnię z salsą, smażone bez tłuszczu, szybkie

Dodaj komentarz