Przepis na zdrowy i dietetyczny obiad w 20 minut: bardzo proste warzywa na patelnię z salsą lub innym sosem pomidorowym ze słoika – do makaronu, ryżu, kasz czy ziemniaków. Tego rodzaju potrawę możemy upichcić z dowolnymi warzywami, grzybami i strączkami, ale poniższa kombinacja wygląda i smakuje szczególnie dobrze. Zdjęcie prosto z patelni.
Warzywa na patelnię bez mięsa – SKŁADNIKI
2 porcje
- 1 duża cebula czerwona
- 1 średnia marchewka lub mała papryka czerwona
- 1 średnia cukinia żółta lub zielona – żółta wygląda bosko!
- ok. 150 g zielonego groszku mrożonego lub z puszki (część groszku można zamienić na kukurydzę mrożoną lub z puszki)
- ok. 150 g kupnej salsy (dipu) pomidorowej łagodnej (o dobrym składzie) lub ewentualnie innego sosu pomidorowego ze słoika (np. do spaghetti) – można dodać więcej
Zioła i przyprawy
- 2 ząbki czosnku
- 1½ łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub innej mieszanki ziół do dań francuskich lub włoskich
- pieprz
Do podania: sok z cytryny, natka pietruszki / kolendra / rukola.
Warzywa na patelnię bez mięsa – WYKONANIE
- Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, wlewamy kilka łyżek wody, a kiedy płyn się zagotuje, wrzucamy cebulę pokrojoną w grube piórka oraz marchewkę obraną i pokrojoną w słupki. Smażymy bez oleju, aż cebula lekko się zeszkli, mieszając od czasu do czasu i dolewając małe ilości wody.
- Dorzucamy cukinię pokrojoną w półplasterki lub ćwierćplasterki, groszek, zmiażdżony w prasce czosnek, paprykę wędzoną, zioła prowansalskie oraz pieprz, dolewamy nieco wody i smażymy, aż warzywa nieco zmiękną – powinny pozostać al dente.
- Na koniec wlewamy salsę pomidorową i krótko gotujemy.
Warzywa podajemy skropione sokiem z cytryny i posypane zieleniną.
Smacznego !
Super, że bez tłuszczu 🙂 Bardzo lubię dodawać paprykę wędzoną do potraw.
Ja też często jej używam, to jedna z moich zdecydowanie ulubionych przypraw.