Tofu feta, tofu w zalewie po kiszonych ogórkach / oliwkach

Tofu feta, tofu w zalewie po kiszonych ogórkach / oliwkach

Kiedy wpadłam na ten przepis, poczułam, że natychmiast muszę go wypróbować! Warto było, bo roboty przy nim tyle co nic, a roślinny ser faktycznie wygląda i smakuje całkiem podobnie do fety. 

Internetowe receptury na wegańską fetę najczęściej zawierają sporo oliwy, ponieważ jednak tofu i tak ma w sobie sporo tłuszczu, najzdrowiej nie zalewać go już olejami – sam płyn po kiszonych ogórkach w zupełności wystarcza. Feta według poniższego przepisu jest pyszna i delikatna, a przy tym najbardziej dietetyczna.

Domową tofu fetę polecam dodawać do sałatek, makaronów, wrapów, lunchboxów lub podjadać jako kanapowo-telewizyjną przegryzkę. 

Marynowana tofu feta – SKŁADNIKI

  • kostka tofu naturalnego
  • zalewa po kiszonych ogórkach – najlepiej z dużą ilością przypraw. Świetnie sprawdza się też płyn po zielonych oliwkach
  • 1–2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie, ale warto dla serowego aromatu)
  • 1–2 ząbki czosnku (niekoniecznie)

Najzdrowiej wybierać tofu i zalewy o jak najniższej zawartości soli.

Marynowana tofu feta – WYKONANIE

  1. Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy do słoika lub innego wysokiego pojemnika z przykrywką.
  2. Wlewamy płyn po kiszonych ogórkach w ilości, która całkowicie przykryje ser. Możemy jeszcze dodać płatki drożdżowe i zmiażdżony czosnek.
  3. Słoik wstawiamy do lodówki na kilka dni. Co jakiś czas jego zawartość można przemieszać.

Już po jednym dniu feta nabierze delikatnego smaku, ale najsmaczniejsza będzie po co najmniej 2 dobach. Najlepiej codziennie sprawdzać, czy to już „ten moment”.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Tofu feta, tofu w zalewie po kiszonych ogórkach / oliwkach

Dodaj komentarz