Łatwy przepis na moją ulubioną domową chińszczyznę w stylu stir-fry – tofu a la kurczak w pięciu smakach z chrupiącymi warzywami, grzybami i orzechami. Danie najlepiej smakuje z brązowym ryżem.
Tofu a la kurczak – SKŁADNIKI
2 porcje
- 1,5 kostki tofu naturalnego
- 1 mała cebula czerwona
- ½ dużej papryki zielonej lub czerwonej
- ½ marchewki
- 4 spore pieczarki
- 1 łyżka zmiażdżonego czosnku
- 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru ze skórką
- 2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
- pieprz / kawałek chili
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 4 łyżki pokrojonego szczypioru / dymki
- garść kiełków fasoli mung lub soi (niekoniecznie)
- 1/3 kubka orzechów ziemnych
Tofu a la kurczak – WYKONANIE
- Tofu kroimy w kostki o boku ok. 1 cm, układamy na blasze pokrytej pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 min. Tofu można też usmażyć bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Tofu odkładamy na talerz.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu, zagotowujemy na niej ze 4 łyżki wody i wrzucamy cebulę pokrojoną w grube piórka. Smażymy ze 3 minuty. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
- Wrzucamy pokrojoną paprykę, pieczarki pokrojone w talarki, marchewkę pokrojoną w słupki, czosnek, imbir, przyprawę 5 smaków i posiekane chili / pieprz. Smażymy na bardzo małej ilości wody, aż warzywa nieco zmiękną.
- Dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy i syrop klonowy / z agawy.
- Kiedy warzywa będą już odpowiednio usmażone, czyli al dente, wrzucamy tofu.
- Na koniec dodajemy szczypior, kiełki i grubo posiekane orzechy, mieszamy i smażymy jeszcze z minutę.
Smacznego !
Zrobione, zjedzone. Bardzo dobre. Dzięki za przepis!
Super! Niedługo na bloga wjadą kolejne dania azjatyckie do spróbowania.:)
Wspaniałe danie! Wszyscy w domu zachwyceni! Gratuluję świetnego przepisu!
Dziękuję i bardzo się cieszę, że posmakowało! 🙂