Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się prosty przepis na wegańskie bolognese z soczewicą. Tym razem proponuję jeszcze szybszą, ale tak samo pyszną wersję z tofu i trzema sosami pomidorowymi do wyboru. Wszystkie warianty bolognese są bardzo dietetyczne, bo smażone bez dodatku tłuszczu.
Wegańskie tofu bolognese – SKŁADNIKI
- 1–1,3 kostki (ok. 180 g lub więcej) tofu wędzonego, naturalnego lub np. bazyliowego – wędzone jest najsmaczniejsze, ale najmniej zdrowe. Najczęściej używam po połowie tofu wędzonego i naturalnego lub bazyliowego
- ok. 500 g sosu pomidorowego z passaty (przecieru), błyskawicznego sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów lub kupnego wegańskiego sosu pomidorowego do spaghetti
- ½–1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- woda lub bulion warzywny – jeśli któryś sos okaże się zbyt gęsty, wystarczy dodać trochę płynu
DODATKOWO
- pełnoziarnisty makaron spaghetti
- natka pietruszki, kolendra lub szczypior
- wegański „parmezan” lub płatki drożdżowe nieaktywne – udają serową posypkę
Wegańskie tofu bolognese – WYKONANIE
- Dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, wrzucamy pokruszone w dłoniach tofu i smażymy (a właściwie prażymy) na małym ogniu, aż się przyrumieni.
- Wlewamy sos i mieszając gotujemy wszystko przez kilka minut.
Podajemy z makaronem, zieleniną i „serem”.
Smacznego!
Super przepis! Pierwszy raz widzę taki przepis na spaghetti z tofu. Z chęcią wypróbuję 🙂 A płatki drożdżowe są bardzo zdrowe, mają w sobie wiele cennych składników, m.in. witamin z grupy B.