Na ten przepyszny sos o aromacie wędzonki natrafiłam po raz pierwszy w kanapce z Subwaya, ale dopiero po kilku latach sama zrobiłam jego zdrowszą wersję. Sos ten powstał jako dodatek do dań z grilla, ale dzisiaj używa się go już praktycznie do wszystkiego poza deserami. Jego konsystencja może być dowolna, a w smaku najczęściej jest pikantny i słodko-kwaśny, chociaż ta kombinacja doznań również nie jest obowiązkowa.
Domowy sos barbecue świetnie sprawdza się jako dodatek do kotletów (jak np. burgery buraczane) i krokietów (np. krokiety ziemniaczane z piekarnika), kanapek, wrapów, frytek, pizzy czy jako dip do surowych lub gotowanych warzyw.
Sos smakuje naprawdę niesamowicie, a do tego jest zdrowy, bo słodzony tylko daktylami!
Przepis jest bardzo prosty.
Domowy sos barbecue fit – SKŁADNIKI
- ½ średniej czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 200 g sosu pomidorowego, tzw. passaty pomidorowej
- 100 g daktyli bez pestek dobrej jakości (lub ewentualnie cukru)
- 3–4 łyżki (45–60 ml) octu balsamicznego – dla koloru
- 3 łyżki (45 ml) octu jabłkowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- ½ łyżeczki musztardy dijon
- ½ łyżeczki suszonej papryki wędzonej
- ¼–½ łyżeczki soli
- ¼–½ łyżeczki suszonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego (najczęściej nie dodaję)
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Domowy sos barbecue fit – WYKONANIE
- Na patelnię nalewamy 2 łyżki wody, zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek i dusimy 1–2 minuty, aż trochę zmiękną.
- W blenderze miksujemy sos pomidorowy z octem i daktylami na gładką masę.
- Pulpę pomidorową i pozostałe składniki wrzucamy na patelnię, dobrze mieszamy i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez kilkanaście–20 minut. Mieszamy co jakiś czas. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję sosu, dodajemy trochę wody.
- Sos studzimy i blendujemy na gładką masę.
Bon appétit !
Bez zbędnych wstępów. Twoje sosy są rewelacyjne! Szybkie, proste, zdrowe i po prostu świetnie smakują! Dzięki za takie przepisy!
Nie lubię sosu barbecue, ale ten postanowiłam wypróbować (spodobał mi się skład ;)). Wyszedł pyszny, nawet ciut za słodki ;).
Wczoraj zrobiłam do pieczonych warzyw. Wyszedł wybornie!