Boska, soczysta i orzeźwiająca salsa z mango to tradycyjny dodatek do przeróżnych dań kuchni meksykańskiej. Ja najczęściej jem ją ze zdrowymi krakersami lub razowymi grzankami, które robię na patelni bez tłuszczu. Salsa to przepyszna, zdrowa i bardzo prosta sałatka lub sos.
Salsa z mango – SKŁADNIKI
1–2 porcje
- 1 duże, dojrzałe i soczyste mango
- ½ cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- ok. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- kawałek papryczki chili (bez pestek)
- 2–3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- sól jodowana
Salsa z mango – WYKONANIE
- Cebulę drobno siekamy lub rozdrabniamy pulsacyjnie w blenderze z ostrzem w kształcie „s”.
- Mango kroimy lub rozdrabniamy pulsacyjnie w blenderze tak, aby zostały widoczne kawałki. Skórki z mango wyciskamy, żeby odzyskać z nich jak najwięcej soku i miąższu.
- Dodajemy zmiażdżony czosnek, natkę pietruszki lub kolendrę, bardzo drobno posiekane chili, sok z cytryny oraz sól i wszystko mieszamy.
Sos najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego !