Fit ciastka z batatów, cynamonowe, 5 składników

Fit ciastka z batatów, cynamonowe, 5 składników

Smakowite, miękkie i delikatne ciastka z pieczonych batatów (słodkich ziemniaków) pachnące cynamonem. Zdrowe i pożywne, idealne do herbaty czy kaweczki oraz jako wartościowa przekąska na wynos. Łatwy przepis, nawet tylko 5 składników. Ciasteczka są wegańskie i dietetyczne – bez masła, bez mleka i bez jajek; mogą być bez cukru oraz bezglutenowe, jeśli użyjemy płatków owsianych bez glutenu.

Najlepiej upiec od razu podwójną porcję ciastek i zamrozić. Potem, gdy dopadnie nas chęć na małe co nieco, wystarczy zostawić je na talerzu w temperaturze pokojowej na kilkadziesiąt minut i gotowe!

Ciasteczka można dowolnie urozmaić dodając do nich np. kakao, karob, rodzynki, różne orzechy, wanilię czy przyprawę piernikową lub do szarlotki.

Ciastka z batatów – SKŁADNIKI

ok. 9 fit ciastek

  • 200 g miąższu* upieczonych batatów
  • 200 g płatków owsianych górskich, najlepiej ekologicznych
  • ok. 60 g ksylitolu lub ew. cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody
  • na wierzch (opcjonalnie): 1 łyżeczka cukru brązowego i posiekane orzechy włoskie lub inne

* Bataty kroimy na pół, układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160–180°C na ok. godzinę. Następnie krótko studzimy, i kiedy będą jeszcze lekko ciepłe, obieramy ze skóry i rozdrabniamy w prasce do ziemniaków lub w inny sposób. Odważamy 200 g puree.

Ciastka z batatów – WYKONANIE

  1. Płatki owsiane blendujemy na mąkę (nie muszą być idealnie zmielone).
  2. Dodajemy cukier, cynamon oraz sodę i mieszamy dokładnie.
  3. Wrzucamy puree z batatów, krótko mieszamy łyżką, a następnie ciasto ugniatamy dłonią do połączenia składników. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dodajemy 1–2 łyżki dowolnego soku lub wody.
  4. Odrywamy ciasto po kawałku, rolujemy kulki, a następnie lekko je spłaszczamy. Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
  5. Każde ciastko posypujemy z wierzchu odrobiną cukru, a następnie orzechami (wciskamy je lekko dłonią).
  6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160–180°C na ok. 15 minut.

Ciastka z batatów gotowe. Studzimy je na kratce i podajemy.

Smacznego!

Dodaj komentarz