Brokuły w sosie czosnkowym lub (jeśli ktoś woli) sałatka z brokułem, wędzonym tofu, rodzynkami i migdałami oraz wegańskim, jogurtowym sosem czosnkowym. Smakowita i całkiem dietetyczna – bez majonezu i bez mięsa. Na drugie śniadanie, na kolację czy do grilla.
Sałatka z brokułem i tofu – SKŁADNIKI
1 duża lub 2 małe porcje
- brokuł – 500 g
- ok. pół kostki (90 g) tofu wędzonego
- 2 garści drobnych rodzynek
- garść migdałów w płatkach
Wegański fit sos czosnkowy do brokułów
- 150 g jogurtu sojowego
- 1–2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżeczka delikatnej musztardy
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu ryżowego (niekoniecznie)
Sałatkę można też przygotować na bazie domowego, wegańskiego majonezu – fit sojonezu.
Sałatka z brokułem i tofu – WYKONANIE
- Różyczki brokuła oraz obrany i pokrojony głąb gotujemy na parze lub w wodzie. Brokuł powinien pozostać lekko twardawy (al dente), nie może być rozgotowany. Studzimy.
- Tofu kroimy w dość małą kostkę i obsmażamy (prażymy) z każdej strony na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką lub rozkładamy na blasze pokrytej pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Studzimy.
- Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni i również studzimy.
- Wszystkie składniki sosu czosnkowego łączymy.
- Brokuły przekładamy do miski, duże różyczki najlepiej przekroić. Dodajemy tofu, rodzynki oraz sos i mieszamy.
- Tuż przed podaniem sałatkę hojnie posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego !
Pycha 🙂 zapisuję w ulubionych:)
jedyne co zmieniłam: to rodzynki na żurawinę, dałam też całe tofu.
Możesz napisać jaki jogurt sojowy kupujesz?
Uwielbiam Twoje przepisy:) jestem zakochana w pasztecie z pieczarek i kaszy gryczanej.
Dziękuję, że jesteś i Pozdrawiam.
Jogurt sojowy o najlepszym składzie kupowałam kiedyś w Kauflandzie, ale niestety został on już chyba wycofany. Teraz najczęściej kupuję jogurt Alpro, faktycznie jest pyszny, ale jak dla mnie trochę zbyt słodki. :-/