Słodko-słona surówka z selera naciowego, jabłka, orzechów włoskich oraz rodzynek lub żurawiny w delikatnym sosie jogurtowo-musztardowym. Przepis jest bardzo prosty, inspirowany znaną na całym świecie sałatką Waldorf. Surówka idealnie pasuje jako dodatek do obiadu, na kolację, do grilla i na inne imprezy. Jest wegańska, dietetyczna i fit – bez mięsa, bez jajek oraz bez majonezu. Polecam spróbować, bo smakuje bosko!
Sałatka z selera naciowego i jabłka – SKŁADNIKI
2 porcje
- 4 łodygi selera naciowego, mogą być z liśćmi
- 1 duże jabłko słodko-kwaśne
- 2 garści drobnych rodzynek lub suszonej żurawiny
- 1 garść orzechów włoskich
- ok. ¼ małej cebuli (niekoniecznie)
Wegański sos jogurtowy
- 4 hojne łyżki (ok. 100 g) jogurtu sojowego naturalnego
- 1 hojna łyżeczka musztardy
- pieprz, sól
- 1 łyżeczka ksylitolu, erytrolu lub cukru (niekoniecznie)
Sałatka z selera naciowego i jabłka – WYKONANIE
- Łodygi selera cienko kroimy.
- Jabłko ze skórką kroimy w małą kostkę.
- Cebulę drobno siekamy.
- Orzechy kroimy na małe lub średnie kawałki.
- Składniki sosu dokładnie mieszamy.
- Wszystkie składniki surówki łączymy.
Smacznego !
Do tej pory nie znosiłem selera naciowego w surowej postaci, ale ta sałatka całkowicie zmieniła moje zdaniem o nim. Jest chrupiąca, orzeźwiająca jeśli można tak powiedzieć, a sos jogurtowy pasuje dosłownie do wszystkiego. Dziękuję bardzo za przepis 🙂
Sałatka jest wyśmienita. Świetnie dopasowane smaki i tekstury. Całkowicie odmieniła moje zdanie o surowym selerze naciowym 🙂
Wypróbowałem przepis, jest bardzo dobry i szybki przygotowaniu. Polecam!
Przepyszna! Dziękuje za przepis!