Zwykłe tanie danie, które wygląda po królewsku, jeśli tylko figa na wierzchu położona zostanie. W dodatku niczego nie trzeba gotować, wystarczy umiejętnie użyć wrzątku. Płatki żytnie na mleku, czyli żytnianka, należą do dań z serii „im więcej ich jesz, tym jesteś zdrowszy”.
Przepis na płatki żytnie na mleku – SKŁADNIKI
1 porcja
- 6–10 łyżek płatków żytnich, owsianych górskich (mogą być również bezglutenowe), jęczmiennych lub miks
- dowolne mleko roślinne (np. moje ulubione owsiane), woda lub sok owocowy
- pół banana
- jabłko
- 2 łyżki rozmrożonych jagód lub innych owoców jagodowych niekoniecznie
- 2–3 daktyle bez pestek lub 2–3 łyżeczki ksylitolu lub erytrolu (niekoniecznie)
- szczypta cynamonu
- świeża figa (niekoniecznie)
Przepis na płatki żytnie na mleku – WYKONANIE
- Płatki oraz cynamon wsypujemy do miski i zalewamy zagotowanym mlekiem, wodą lub sokiem, tak aby płyn sięgał ok. 0,5 cm ponad suche składniki. Jeśli ktoś woli rzadszą konsystencję, może wlać więcej mleka. Przykrywamy wszystko talerzykiem i zostawiamy na 10 minut. Osoby przywiązane do tradycji mogą zamiast tego pogotować płatki 5–10 minut.
- W międzyczasie blendujemy banana, jabłko, rozmrożone owoce i daktyle na gładką masę.
- Owsiankę nakładamy na środek miski, a dookoła nalewamy smoothie. Jeśli ktoś zechce udokumentować na fejsie lub innym wallu, jak to zdrowo je, warto zainwestować w figę dla zwiększenia prestiżu.
A tutaj przepis na piękne, pyszne i ekspresowe owsiankowe smoothie bowl.
Bon appétit !