Łatwy przepis na wegetariański / wegański pilaw z tofu, warzywami, orzechami i cytrynową mgiełką. Pyszny, aromatyczny i bardzo pożywny!
Wegański pilaw z tofu – SKŁADNIKI
ok. 4 porcje
- 300 g brązowego ryżu długoziarnistego
- ok. 800 g (ml) bulionu warzywnego lub z bulionu z resztek
- 1 cebula biała
- 1 marchewka
- sok i skórka otarta z ½ dużej cytryny
- po ½ łyżeczki: kurkumy, cynamonu i mielonego kardamonu
- sól, pieprz
- 1–2 garści nerkowców
- 1–2 garści migdałów w płatkach
- 1–2 kostki (po 180 g) tofu naturalnego
- sos sojowy
- posiekana natka pietruszki
Wegański pilaw z tofu – WYKONANIE
- Ryż płuczemy pod kranem, zalewamy dużą ilością zimnej wody i zostawiamy na noc. Następnie odcedzamy i ponownie płuczemy.
- W średnim garnku z pokrywką zagotowujemy bulion.
- Wrzucamy ryż, drobno posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w cienkie słupki, sok i skórkę z cytryny, kurkumę, cynamon, kardamon, sól i pieprz, mieszamy. Kiedy całość się zagotuje, ustawiamy mały ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 min. bez mieszania, aż ryż będzie miękki.
- Garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5 min. bez pokrywki.
- Nerkowce, a następnie płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
- Tofu kroimy w kostkę i prażymy na suchej, dobrej jakości patelni z nieprzywierającą powłoką. Kostki przewracany dopiero, kiedy już przyrumienią się z jednej strony. Na koniec tofu polewamy sosem sojowym, mieszamy i smażymy jeszcze z 15 sek.
- Ryż przekładamy na talerz, na wierzch wrzucamy tofu i posypujemy orzechami oraz natką pietruszki.
Smacznego !
Rady:
Dzięki moczeniu przez noc, pozbywamy się z ryżu części toksycznego arsenu, a dodatkowo ziarna szybciej się gotują.
Potrawy z ryżu najlepiej mieszać i nakładać widelcem, a nie łyżką, wtedy ziarna pozostaną sypkie.
Świetny przepis, szybki, prosty i smaczny, dziękuję!
❤️
Mogę użyć czerwonego ryżu zamiast brązowego? Na pewno dłużej się gotuje, ale czy pasuje w ogóle?
Czerwony ryż smakuje bardzo podobnie do brązowego, więc powinien się sprawdzić.
Czy zamiast natki pietruszki sprawdzi się w tym przepisie koperek?
To już będzie trochę inny smak, ale może pasować, kwestia gustu. 🙂
Zapomniałam dodać cynamon, kardamon i kurkumę, ale i tak wyszło meeeeega 😀