Szybkie pesto ze świeżych i suszonych pomidorów, idealne do pełnoziarnistego makaronu spaghetti. Przepis przyda się szczególnie w sezonie na pomidory lima, bo ta bardzo mięsista odmiana w czerwonym pesto sprawdza się idealnie! Wersja jak zawsze dietetyczna – bez oleju.
Pesto ze świeżych pomidorów – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 500 g pomidorów lima lub mięsistych pomidorków koktajlowych
- 6 kawałków (ok. 20 g) suszonych pomidorów (nie z oleju!) o obniżonej zawartości soli
- 50 g płatków lub słupków migdałów
- 10 liści bazylii
- 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (zamiast sera)
- 2–4 daktyle suszone
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, chili
Soli już nie dodaję, ponieważ suszone pomidory są bardzo słone.
Zamiast płatków i słupków migdałów można użyć niepodprażonych, całych migdałów ze skórką, tak będzie zdrowiej, ale ciut mniej smacznie. Migdały można też zamienić na inne orzechy lub pestki.
Pesto ze świeżych pomidorów – WYKONANIE
- Migdały prażymy na suchej patelni, aż zaczną pięknie pachnieć, studzimy.
- Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smacznego !