Pyszne, delikatne w smaku i dietetyczne pesto – coś ekstra dla wielbicieli cukinii, rukoli i bazylii. Domyślam się, że amatorzy tradycyjnej polskiej kuchni z McDonalda nie padną z zachwytu, ale ich również zachęcam do spróbowania, a nuż, widelec… 😉
Polecam również inne błyskawiczne fit sosy do makaronów, np. sos paprykowo-pomidorowy z orzechami oraz sos potrójnie pomidorowy do makaronu i pizzy, bez gotowania.
Oryginalny przepis: Avocado Basil Pesto
Pesto z rukoli i bazylii – SKŁADNIKI
kilka porcji
- 1–2 małe cukinie ze skórką (dodaję 1)
- 1 kubek rukoli
- 1–2 kubki świeżych liści bazylii (dodaję 1)
- ¼–½ kubka orzeszków piniowych (używam mieszanki pestek słonecznika i pestek dyni [według mnie ten miks smakuje właśnie jak orzeszki piniowe] lub orzeszków ziemnych)
- 1 awokado (dodaję połowę)
- sok z ½–1 cytryny (niekoniecznie, ja dodaję sok z 1 cytryny)
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej szałwii (niekoniecznie)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie) – udają ser
- 1 łyżeczka suszonej cebuli (niekoniecznie)
- sól, pieprz
- woda – jeśli chcemy, żeby pesto miało rzadszą konsystencję
Pesto z rukoli i bazylii – WYKONANIE
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Pesto – jak podawać?
W oryginalnym przepisie pesto serwowany jest na spiralnie pokrojonej, surowej cukinii, która udaje makaron, ale ponieważ nie jestem na diecie raw, póki co zostanę przy razowym makaronie spaghetti lub fettuccine. Gotuję zatem takie kluchy i kiedy są jeszcze gorące, mieszam je z pesto oraz cienkimi, długimi nitkami z surowej cukinii (można je zrobić za pomocą noża do julienne). Nieziemskie !!!
Bon appétit !
Zdrowe, apetyczne, szybkie w przygotowaniu, super!