Smakowita i bardzo prosta pasta z ciecierzycy, fasoli i ogórków kiszonych doprawiona musztardą i koperkiem. Wegańska i dietetyczna, idealna do pieczywa pełnoziarnistego.
Pasta z ciecierzycy i ogórków kiszonych – SKŁADNIKI
6–8 porcji
- ciecierzyca z 1 puszki + ewentualnie ze 2 łyżki aquafaby (płynu z puszki) do regulowania konsystencji
- 1 puszka fasoli białej (bez zalewy)
- 150–200 g ogórków kiszonych (nie kwaszonych)
- 3–4 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka łagodnej musztardy
- pieprz biały lub czarny
- ¼ białej cebuli (niekoniecznie)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
Rada: ogórki, fasolę i cieciorkę w puszce oraz inne produkty spożywcze zawsze warto kupować z jak najmniejszą zawartością soli.
Pasta z ciecierzycy i ogórków kiszonych – WYKONANIE
- Fasolę przepłukujemy pod kranem, porządnie odsączamy i rozdrabniamy widelcem na papkę.
- Opłukaną i odsączoną cieciorkę blendujemy, ale najlepiej nie na zupełnie gładką pastę. Ja używam do tego celu blendera z ostrzem w kształcie „S”.
- Ogórki oraz ewentualnie cebulę bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w blenderze („S”) na bardzo małe kawałki.
- Dodajemy koperek, zmiażdżony w prasce czosnek, musztardę, pieprz oraz ewentualnie płatki drożdżowe i mieszamy dokładnie.
Smacznego !