Smakowita i bardzo prosta pasta z ciecierzycy, fasoli i ogórków kiszonych doprawiona musztardą i koperkiem. Wegańska i dietetyczna, idealna do pieczywa pełnoziarnistego.
Pasta z ciecierzycy i ogórków kiszonych – SKŁADNIKI
6–8 porcji
- ciecierzyca z 1 puszki + ewentualnie ze 2 łyżki aquafaby (płynu z puszki) do regulowania konsystencji
 - 1 puszka fasoli białej (bez zalewy)
 - 150–200 g ogórków kiszonych
 - 3–4 łyżki posiekanego świeżego koperku
 - 2 małe ząbki czosnku
 - 1 łyżka łagodnej musztardy
 - pieprz biały lub czarny
 - ¼ białej cebuli (niekoniecznie)
 - 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
 
Rada: ogórki, fasolę i cieciorkę w puszce oraz inne produkty spożywcze zawsze warto kupować z jak najmniejszą zawartością soli.
Pasta z ciecierzycy i ogórków kiszonych – WYKONANIE
- Fasolę przepłukujemy pod kranem, porządnie odsączamy i rozdrabniamy widelcem na papkę.
 - Opłukaną i odsączoną cieciorkę blendujemy, ale najlepiej nie na zupełnie gładką pastę. Ja używam do tego celu blendera z ostrzem w kształcie „S”.
 - Ogórki oraz ewentualnie cebulę bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w blenderze („S”) na bardzo małe kawałki.
 - Dodajemy koperek, zmiażdżony w prasce czosnek, musztardę, pieprz oraz ewentualnie płatki drożdżowe i mieszamy dokładnie.
 
Smacznego !
		


