Pasta do pieczywa z orzechów włoskich i fasoli, wegańska

Pasta kanapkowa z orzechów włoskich i fasoli, wegańska

Szybki przepis na domową, wegańską fit pastę do pieczywa z orzechów włoskich i fasoli z puszki oraz kilku innych smaków umami. To proste, codzienne smarowidło można ukręcić w 2 wersjach: szybszej, bez gotowania i ciut dłuższej, według mnie jeszcze smaczniejszej.

Pasta z orzechów włoskich – SKŁADNIKI

ok. 4 porcje

  • 30 g (lub trochę więcej) orzechów włoskich
  • 1 puszka białej lub czerwonej fasoli
  • 2 hojne łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ok. 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1–2 łyżki posiekanej cebuli białej lub czerwonej
  • pieprz

Pasta z orzechów włoskich – WYKONANIE

  1. Orzechy blendujemy / mielimy na proszek.
  2. Fasolę odcedzamy na sicie i płuczemy pod kranem. Odstawiamy na krótko do odsączenia. Następnie za pomocą widelca (lub blendera) rozgniatamy na pastę (nie trzeba dokładnie).
  3. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.

Wersja z przesmażoną cebulą i czosnkiem: do rondla wrzucamy pół cebuli drobno pokrojonej i 1 ząbek czosnku zmiażdżony w prasce. Wlewamy kilka łyżek wody i gotujemy / smażymy bez tłuszczu, aż cebula całkowicie zmięknie. W trakcie smażenia dolewamy nieco wody. Na koniec płyn z dna odparowujemy. Tak przygotowaną cebulę łączymy z pozostałymi składnikami.

Pastę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Smacznego !

Dodaj komentarz