Szybki przepis na domową, wegańską fit pastę do pieczywa z orzechów włoskich i fasoli z puszki oraz kilku innych smaków umami. To proste, codzienne smarowidło można ukręcić w 2 wersjach: szybszej, bez gotowania i ciut dłuższej, według mnie jeszcze smaczniejszej.
Pasta z orzechów włoskich – SKŁADNIKI
ok. 4 porcje
- 30 g (lub trochę więcej) orzechów włoskich
- 1 puszka białej lub czerwonej fasoli
- 2 hojne łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ok. 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1–2 łyżki posiekanej cebuli białej lub czerwonej
- pieprz
Pasta z orzechów włoskich – WYKONANIE
- Orzechy blendujemy / mielimy na proszek.
- Fasolę odcedzamy na sicie i płuczemy pod kranem. Odstawiamy na krótko do odsączenia. Następnie za pomocą widelca (lub blendera) rozgniatamy na pastę (nie trzeba dokładnie).
- Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
Wersja z przesmażoną cebulą i czosnkiem: do rondla wrzucamy pół cebuli drobno pokrojonej i 1 ząbek czosnku zmiażdżony w prasce. Wlewamy kilka łyżek wody i gotujemy / smażymy bez tłuszczu, aż cebula całkowicie zmięknie. W trakcie smażenia dolewamy nieco wody. Na koniec płyn z dna odparowujemy. Tak przygotowaną cebulę łączymy z pozostałymi składnikami.
Pastę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Smacznego !