Kremowa i maślana marchewka z groszkiem, ale w zdrowej wersji bez masła oraz glutenu (dla chętnych), która smakowo nie ustępuje tradycyjnemu przepisowi. Napisałabym wręcz, że w wegańskiej postaci jest nawet smaczniejsza, a tak samo łatwa i szybka w przygotowaniu. Opcję fit pałaszować będą z apetytem również wszystkożercy, bo nie zorientują się, że nastąpiła sprytna zamiana masła na nerkowce, które zagęszczają, nadają aksamitną konsystencję, a nie zmieniają smaku i aromatu potrawy na orzechowy.
Fit marchewka z groszkiem duszona – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 1 opakowanie (450 g) mrożonej marchewki z groszkiem
- ok. 200 ml wody lub domowego bulionu warzywnego
- 20–25 g nerkowców
- 4–5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę, ale wtedy sos trzeba trochę dłużej pogotować.
Połowę wody można zamienić na mleko owsiane / napój owsiany.
Fit marchewka z groszkiem duszona – WYKONANIE
- Marchewkę z groszkiem wrzucamy do garnka, wlewamy ok. 100 ml bulionu lub wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez kilkanaście minut.
- Nerkowce, płatki drożdżowe, mąkę oraz 100 ml bulionu, wody lub mleka owsianego blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Orzechowy płyn wlewamy do garnka z warzywami, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotujemy bez przykrycia jeszcze przez kilka minut, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Bon appétit !
Witam, czy zamiast nerkowców może być słonecznik?
Ewa
Danie pewnie wyjdzie, ale według mnie smak będzie gorszy.