Oszczędzając czas i energię, kaszę jaglaną gotuję zawsze w większej ilości, przechowuję w lodówce do 3 dni i dodaję do zup, sałatek i innych dań, kiedy tylko mam ochotę. Często gotuję ją w aromatycznym bulionie warzywnym z dodatkiem różnych przypraw, np. suszoną cebulą w proszku, sambar masala, garam masala, curry lub tylko z kurkumą.
Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko – SKŁADNIKI
- 1 kubek suchej kaszy jaglanej
- ok. 2 kubki wody – można użyć też bulionu warzywnego
- sól
- ewentualnie inne przyprawy
Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko – WYKONANIE
- Kaszę płuczemy pod letnią wodą z kranu, a następnie pod maksymalnie gorącą lub przelewamy wrzątkiem.
- Zagotowujemy wodę w garnku, wrzucamy kaszę, solimy, krótko mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. W tym czasie kaszy już nie mieszamy, bo później nie będzie sypka.
- Wyłączamy ogień i zostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
Bon appétit !