Jaglanka z bananem i orzechami / masłem orzechowym

Jaglanka z bananem i orzechami / masłem orzechowym

Oto kolejny, bardzo prosty przepis na pożywną jaglankę – tym razem z bananem i masłem orzechowym lub ulubionymi, zmielonymi orzechami. Kasza jaglana w tym iście deserowym wydaniu to przepyszny pomysł na zdrowe, wegańskie i bezglutenowe śniadanie lub kolację.

Jaglanka z bananem – SKŁADNIKI

1 porcja (ok. 520 kcal)

  • 60 g kaszy jaglanej suchej
  • ok. 250 g / ml mleka sojowego, owsianego lub innego roślinnego
  • 0–2 łyżeczki ksylitolu lub ew. cukru
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka masła orzechowego lub 1–2 łyżki zmielonych na proszek orzechów, np. ziemnych, laskowych czy migdałów. U mnie podprażone na suchej patelni i zblendowane płatki migdałów

Do bananowej jaglanki pasuje też wanilia, cynamon czy kakao.

Zamiast ksylitolem kaszę można posłodzić daktylem medjool lub zwykłym.

Jaglanka z bananem – WYKONANIE

  1. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie pod kranem.
  2. Przekładamy do rondla, wlewamy mleko i dodajemy ksylitol.
  3. Przykrywamy i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu – uważamy, aby nie wykipiało. Następnie pokrywkę uchylamy i na małym ogniu gotujemy kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Gdy kasza całkiem zmięknie, dodajemy banana rozgniecionego widelcem na papkę i masło orzechowe lub zmielone orzechy. Mieszamy i krótko gotujemy. W razie potrzeby dolewamy trochę więcej mleka.

Smacznego !

Dodaj komentarz