Oto kolejny, bardzo prosty przepis na pożywną jaglankę – tym razem z bananem i masłem orzechowym lub ulubionymi, zmielonymi orzechami. Kasza jaglana w tym iście deserowym wydaniu to przepyszny pomysł na zdrowe, wegańskie i bezglutenowe śniadanie lub kolację.
Jaglanka z bananem – SKŁADNIKI
1 porcja (ok. 520 kcal)
- 60 g kaszy jaglanej suchej
- ok. 250 g / ml mleka sojowego, owsianego lub innego roślinnego
- 0–2 łyżeczki ksylitolu lub ew. cukru
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka masła orzechowego lub 1–2 łyżki zmielonych na proszek orzechów, np. ziemnych, laskowych czy migdałów. U mnie podprażone na suchej patelni i zblendowane płatki migdałów
Do bananowej jaglanki pasuje też wanilia, cynamon czy kakao.
Zamiast ksylitolem kaszę można posłodzić daktylem medjool lub zwykłym.
Jaglanka z bananem – WYKONANIE
- Kaszę jaglaną płuczemy na sicie pod kranem.
- Przekładamy do rondla, wlewamy mleko i dodajemy ksylitol.
- Przykrywamy i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu – uważamy, aby nie wykipiało. Następnie pokrywkę uchylamy i na małym ogniu gotujemy kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
- Gdy kasza całkiem zmięknie, dodajemy banana rozgniecionego widelcem na papkę i masło orzechowe lub zmielone orzechy. Mieszamy i krótko gotujemy. W razie potrzeby dolewamy trochę więcej mleka.
Smacznego !