Oto kolejny, bardzo prosty przepis na pożywną jaglankę – tym razem z bananem i masłem orzechowym lub ulubionymi, zmielonymi orzechami. Kasza jaglana w tym iście deserowym wydaniu to przepyszny pomysł na zdrowe, wegańskie i bezglutenowe śniadanie lub kolację.
Jaglanka z bananem – SKŁADNIKI
1 porcja (ok. 520 kcal)
- 60 g kaszy jaglanej suchej
- ok. 250 g / ml mleka sojowego, owsianego lub innego roślinnego
- 0–2 łyżeczki ksylitolu lub ew. cukru
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka masła orzechowego lub 1–2 łyżki zmielonych na proszek orzechów, np. ziemnych, laskowych czy migdałów. U mnie podprażone na suchej patelni i zblendowane płatki migdałów
Do bananowej jaglanki pasuje też wanilia, cynamon czy kakao.
Zamiast ksylitolem kaszę można posłodzić daktylem medjool lub zwykłym.
Dla odmiany, zamiast banana można dodać drobno pokrojoną, dojrzałą gruszkę ze skórką. Jednak wrzucamy ją do kaszy w punkcie 2 przepisu – już na początku gotowania, nie pod koniec.
Jaglanka z bananem – WYKONANIE
- Kaszę jaglaną płuczemy na sicie pod kranem.
- Przekładamy do rondla, wlewamy mleko i dodajemy ksylitol.
- Przykrywamy i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu – uważamy, aby nie wykipiało. Następnie pokrywkę uchylamy i na małym ogniu gotujemy kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
- Gdy kasza całkiem zmięknie, dodajemy banana rozgniecionego widelcem na papkę i masło orzechowe lub zmielone orzechy. Mieszamy i krótko gotujemy. W razie potrzeby dolewamy trochę więcej mleka.
Smacznego !