Przepyszny, lekki i aksamitnie kremowy tofurnik czekoladowy (a dokładniej kakaowy) z pomarańczową nutą. Smakuje jak tradycyjny, tuczący wegański sernik, ale w rzeczywistości jest całkiem zdrowy i dietetyczny: bez mleka kokosowego z puszki, oleju kokosowego, czekolady i cukru. Mało tego! Przepis jest naprawdę łatwy – bez agaru i bez spodu. To się nazywa tofurnik idealny!
Polecam zrobić go na święta. Aby otrzymać świąteczną wersję piernikową wystarczy dodać do ciasta ok. 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika lub innej przyprawy korzennej.
Prosty fit tofurnik czekoladowy – SKŁADNIKI
8 porcji
- 450 g batatów (1 spory słodki ziemniak)
- 350 g tofu naturalnego bez zalewy
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej (wg tego przepisu)
- 130 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 50 g kakao – można dodać więcej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 220 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy + skórka otarta z 1 pomarańczy
Prosty fit tofurnik czekoladowy – WYKONANIE
- Batata kroimy na kilka kawałków i gotujemy na parze, aż będzie bardzo miękki. Studzimy i obieramy ze skórki.
- W dużej misce mieszamy mąkę z ksylitolem i kakao.
- Kaszę jaglaną, batata, tofu, skórkę i sok z pomarańczy blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Mokre składniki łączymy dokładnie z suchymi przy pomocy miksera.
- Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 19 cm i pieczemy przez ok. 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Po ostudzeniu ciasto (w foremce) należy umieścić w lodówce na kilka godzin, inaczej nie będzie miało odpowiednio zwartej konsystencji.
Rada: używam formy silikonowej i papierem do pieczenia wykładam tylko jej dół. Po kilku godzinach w lodówce brzegi tofurnika oddzielam od foremki cienkim nożem.
Smacznego !
Uwielbiam Pani przepisy, są tak proste i pyszne i najważniejsze bez mnóstwa drogich składników. Proszę nadal tworzyć, genialna robota ;))
Bardzo dziękuję! Nie zamierzam przestać! 😉
Dzień dobry, czy to ma być 150 g kaszy jaglanej surowej, która ma być dopiero ugotowana czy 150 g kaszy już ugotowanej?
150 g kaszy już ugotowanej.
Moj juz sie studzi 🙂
Co jest na wierzchu ? Kakao? Mysle co by jeszcze tam pasowalo, moze polewa z masla orzechowego ?
Tak, na wierzchu jest kakao. Co do polewy, to w tej chwili nie mam pomysłu, ale do tego tofurnika świetnie pasuje np. sos malinowy albo z innych owoców jagodowych.
A jeśli nie chcę używać tofu, to mógłbym dać więcej kaszy?
Niestety nie wiem, czy wtedy konsystencja będzie odpowiednia.