Najprostszy przepis na pyszne i zdrowe placki ze szpinakiem, czyli szpinak w razowym cieście naleśnikowym. Bez jajek, bez mleka, smażone bez tłuszczu, wegańskie. Chrupiąco złoto-brązowe na zewnątrz i intensywnie zielone w środku!
Fit placki ze szpinakiem – SKŁADNIKI
ok. 12 sztuk
- 200 g szpinaku świeżego, mrożony też powinien być OK
- 1 średnia cebula czerwona
- 1-2 ząbki czosnku
- trochę startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz biały lub czarny
CIASTO
- 1½ szklanki mąki pszennej razowej, może być orkiszowa
- trochę mniej niż 1½ szklanki wody
- sól, pieprz
Fit placki ze szpinakiem – WYKONANIE
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu, wlewamy kilka łyżek wody i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy przez kilka minut, aż cebula nieco się zeszkli. Za każdym razem, kiedy woda wyparuje, dolewamy kilka łyżek.
- Dodajemy porwany szpinak oraz zmiażdżony w prasce czosnek i smażymy (dolewając od czasu do czasu trochę wody), aż liście mocno zwiędną. Pod koniec smażenia prawie całkowicie odparowujemy płyn z patelni.
- W dużej misce dokładnie łączymy wszystkie składniki ciasta, najlepiej mikserem.
- Do masy dodajemy przesmażony szpinak i mieszamy dokładnie łyżką.
- Umytą patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, nakładamy porcje ciasta (najlepiej formować dość małe placki) i smażymy na suchej patelni, na średnim lub małym ogniu.
- Placki przewracamy dopiero, kiedy porządnie usmażą się z jednej strony, dobrze przypieczone bez problemu będą odchodzić od patelni.
Podajemy np. z gęstym jogurtem sojowym.
Smacznego !