Najprostsze, pyszne (lekko słodkie) i kolorowe kopytka z batatów w najzdrowszej wersji – z mąką pełnoziarnistą i bez jajek.
Można przygotować je na dwa sposoby: na słodko (przepis podstawowy) polane np. syropem klonowym czy daktylowym i posypane sezamem lub na słono z dodatkiem różnych ziół i przypraw.
Do wersji wytrawnej polecam dietetyczne, wegańskie sosy: sos pieczarkowy, sos pieczeniowy, szybki sos ze świeżych pomidorów czy ekspresowy sos pomidorowym z passaty.
A tutaj przepis na najzdrowsze domowe kopytka ziemniaczane.
Fit kopytka z batatów – SKŁADNIKI
ok. 3 porcje
- 800 g batatów – po upieczeniu wychodzi ok. 600 g puree
- ok. 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850 – można dodać też ze 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze i smaczniejsze
- sól jodowana
Dodatkowo do wersji na słono
- 2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
- ze 2 łyżeczki dowolnych ziół: prowansalskich, tymianku, oregano czy suszonego koperku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- pieprz
Fit kopytka z batatów – WYKONANIE
- Bataty myjemy szorując szczoteczką, kroimy wzdłuż na pół, wkładamy do żaroodpornego pojemnika z pokrywką i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 60 minut.
- Upieczone słodkie ziemniaki przekładamy na talerz i pozostawiamy do odparowania i całkowitego wystudzenia.
- Obieramy ze skóry i blendujemy lub dokładnie rozgniatamy na puree.
- Dodajemy część mąki oraz pozostałe składniki i mieszamy najpierw łyżką, a następnie zagniatamy ręcznie. W razie potrzeby dosypujemy mąki.
- W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
- Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek i nożem odcinamy kluski o długości ok. 3–4 cm. Jeśli masa się lepi, podsypujemy ją lekko mąką.
- Kopytka wrzucamy do wrzątku, delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i od wypłynięcia gotujemy przez ok. 1 minutę. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.
Smacznego !
Świetne! No i cenniejsze pod kątem wartości odżywczych od dania w tradycyjnej wersji 🙂