Bułki na sodzie to najprostsze i najszybsze (a przy okazji moje ulubione), domowe buły pełnoziarniste – bez drożdży, bez zakwasu i bez wyrastania. Żeby wgryźć się w gorącą i chrupiącą fit bułeczkę potrzeba tylko 5 minut na połączenie składników i 15–20 minut pieczenia.
Polecam również 2 przepisy na łatwe i szybkie razowe chleby sodowe: irlandzki chleb na jogurcie oraz chleb najprostszy.
Szybkie bułki na sodzie – SKŁADNIKI
6 fit bułek
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej, może być orkiszowa. Polecam typ 1850
- ½–¾ łyżeczki sody oczyszczonej – u mnie ½ łyżeczki
- ¾ łyżeczki soli
- 2 łyżki (20 g) octu balsamicznego, jabłkowego lub ryżowego
- ok. 250 g wody lub mleka sojowego czy owsianego
Do ciasta dodaję też 1 łyżkę ksylitolu lub cukru oraz 1 łyżeczkę kminku niezmielonego – z tymi dodatkami każde pieczywo smakuje jeszcze lepiej.
Szybkie bułki na sodzie – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, kminek, cukier i sól.
- Wlewamy ocet oraz wodę, najpierw mieszamy wszystko łyżką, a następnie ręcznie krótko wyrabiamy ciasto – tylko do połączenia składników. Masa powinna być lekko lub średnio kleista.
- Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Bułki możemy już wstawić do piekarnika w takiej formie lub lekko je przybajerować: wierzch smarujemy wodą, posypujemy płatkami owsianymi, makiem lub czarnuszką i nacinamy nożem na głębokość ok. 0,5–1 cm.
- Pieczemy przez 15–20 minut.
Rada: ciasto można też w całości lekko rozpłaszczyć (rozwałkować) i wyciąć z niego bułki za pomocą dużej, okrągłej foremki do wykrawania ciastek lub puszki po konserwie.
Smacznego !
Można użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000?
Oczywiście można. Ja akurat najbardziej lubię mąkę typu 1850, bo jest trochę lżejsza i według mnie lepsza do wypieków, ale to już kwestia gustu. Mąka typu 2000 ma więcej błonnika i jest zdrowsza. 🙂
A w ilu stopniach pieczemy?
W 180 lub 200.
200 stopni, napisane jest na początku
Jest jakiś sposób aby nie było czuć smaku sody?
Ja sody w tych bułkach w ogóle nie czuję, ale jeśli chcesz, możesz spróbować dodać jej trochę mniej.
Dziękuję za ten przepis. Wstałam w nocy, bo mąż poczuł dziki głód, wyszukałam w necie przepis. Nie miałam odpowiedniej mąki, dałam pszenną. Wyszły pyszne. Dzięki raz jeszcze
To były moje pierwsze bułeczki (orkiszowe) wyszły pyszne! Będę korzystać z tego przepisu już zawsze ♥️