2-składnikowy i banalny w przygotowaniu wegański makaron lub kluski. Soczewica w swoim naturalnym wydaniu wyglądem raczej nie intryguje, ale możemy szybko przerobić ją na kokardki i inne ciekawe formy. Bardzo fajnie wyglądają prostokąty wycięte karbowanym nożem. Smak również łatwo podrasować dodając do ciasta wszelkie ulubione przyprawy, np. sambar masalę czy cebulę w proszku. Makaron z soczewicy możemy serwować z czymkolwiek chcemy, na słono lub na słodko.
Do klusek polecam dietetyczne, wegańskie sosy: pieczarkowy, szpinakowy, paprykowy bez gotowania, 5-minutowy sos pomidorowy bez gotowania, oraz „serowy” bez gotowania.
Przepis znalazłam na kanale AnarchistKitchen (od 2:05 minuty).
Domowy makaron z soczewicy – SKŁADNIKI
- 1 kubek zmielonych na mąkę nasion suchej soczewicy żółtej lub czerwonej + trochę do posypania ciasta przed wałkowaniem
- ok. ½ kubka wody
- sól (niekoniecznie)
- ½ łyżeczki kurkumy – dla podkręcenia koloru żółtej soczewicy (niekoniecznie)
Domowy makaron z soczewicy –WYKONANIE
- W misce łączymy mąkę z soczewicy i przyprawy. Stopniowo wlewamy wodę. Masę mieszamy najpierw łyżką, a potem przez chwilę wyrabiamy ręcznie.
- Ciasto przekładamy na powierzchnię hojnie oprószoną mąką z soczewicy, posypujemy je również z wierzchu i rozwałkowujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
- Wycinamy dowolne kształty.
- Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy ponad 10 minut – dokładny czas zależy od grubości ciasta.
Bon appétit !
Mam gotową mąkę z soczewicy. Czy mam jej dać kubek?
Tak.
Ile i jak przechowywać taki makaron?
Ja robię go zawsze na bieżąco, więc trudno mi doradzić. Ale powinien wytrzymać przez kilka dni w lodówce.
Dzień dobry,
Czy można robić z tego ciasta makaron grube nitki lub wstążki?
Dziękuję
Grube nitki raczej się nie wyjdą, ale grube wstążki powinny.