Najszybszy i najprostszy przepis na smakowity i dietetyczny obiad dla początkujących (i nie tylko) wegan? Cieciorka w sosie serowym na bazie aquafaby to jest to! Danie wpadło mi niedawno w oko na wegańskim kanale Jane Esselstyn, gdzie regularnie zaglądam. Sos nieco przybajerowałam i bardziej pikantną recepturę przesyłam dalej w świat, bo naprawdę warto ją wypróbować.
Ciecierzyca z puszki w sosie serowym – SKŁADNIKI
1–2 porcje
- 1 puszka (400 ml) lub słoik ciecierzycy (cieciorka + płyn z gotowania, czyli aquafaba) o jak najmniejszej zawartości soli
- ½ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku i zagęszczenia
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej lub owsianej bezglutenowej
- sos sojowy – ilość według uznania
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pieprz lub chili w proszku
- ½ łyżeczki curry w proszku, sambar masala, tandoori masala albo ok. ¼ łyżeczki papryki wędzonej
Ciecierzyca z puszki w sosie serowym – WYKONANIE
- Do rondla wlewamy aquafabę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza cieciorką. Łączymy dokładnie, najlepiej mikserem.
- Stawiamy na małym lub średnim ogniu i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez kilka minut.
- Pod koniec gotowania wrzucamy ciecierzycę. Ja dla dodatkowego zagęszczenia sosu wsypuję najpierw 2 łyżki cieciorki, którą rozgniatam ubijakiem do ziemniaków, a następnie dorzucam resztę strączków. Dla odmiany sos można też zblendować razem z częścią lub całością ciecierzycy.
Podajemy z kaszą, brązowym ryżem czy ziemniakami.
Smacznego !
Wow! Rewelacyjny, mega szybki obiad – czyli coś co lubię. Wbrew pozorom, jedzenie „z puszki” może być naprawdę smaczne. Ten przepis jest tego najlepszym dowodem.
Było na tyle dobre i łatwe w przygotowaniu, że na stałe wchodzi do mojego menu. Dziękuję za naprawdę świetny przepis!
Cieszę się, że smakowało! 🙂
Właśnie zajadam 🙂 pychota, podałam z ryżem z kalafiora. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂
Danie tak zacne jak proste. Genialny przepis. Polecam! 🙂