Pyszny wegański obiad lub kolacja w 15 minut: ciecierzyca z puszki ze szpinakiem w kremowym sosie curry z masłem orzechowym. Danie podajemy z ryżem, makaronem lub pieczywem, np. ekspresowymi tortillami kukurydzianymi.
Ciecierzyca ze szpinakiem w sosie – SKŁADNIKI
2 porcje
- kawałek (ok. 1/3) białej cebuli (niekoniecznie)
- 150–200 g świeżego szpinaku baby
- ciecierzyca z 1 puszki lub ok. 250 g ugotowanej w domu
- 1–2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru startego lub drobno posiekanego
Sos curry z masłem orzechowym
- ok. 100 g (ml) mleka owsianego
- 1 łyżka masła orzechowego gładkiego
- 2 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- ok. 1 łyżka soku z cytryny
- 1 hojna łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka curry w proszku
- sól, pieprz, chili
Masła orzechowego można dodać więcej, ale wtedy trzeba trochę zwiększyć ilość mleka owsianego.
Ciecierzycę z puszki należy odcedzić, przepłukać pod kranem i odstawić na sicie na 5 minut do odcieknięcia.
Ciecierzyca ze szpinakiem w sosie – WYKONANIE
- Rondel stawiamy na ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody i wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony w prasce czosnek i imbir. Smażmy krótko, aż cebula się zeszkli. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
- Wrzucamy szpinak i smażymy ze 2 minuty, aż całkiem zwiędnie. Na koniec płyn z dna odparowujemy.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy w szklance.
- Do rondla wrzucamy cieciorkę, wlewamy sos, mieszamy i gotujemy kilka minut, aż danie odpowiednio zgęstnieje.
Smacznego !
To już 2 przepis tutaj ze szpinakiem który wypróbowałam, bo kupiłam duży pęczek świeżego szpinaku, i po raz kolejny miłe zaskoczenie! Myślałam że nie lubię szpinaku, ale te sosy są proste a pyszne ( 2 przepis był z nerkowcami). Mniam, mniam!
P.s. zrobiłam bez koncentratu i dodałam świeży bób zamiast ciecierzycy, ale o sos szpinak się rozchodzi