Pyszne i zdrowe, wegańskie ciasto marchewkowe z jabłkami nie tylko dla bezglutenowców. Na ten prosty i naprawdę świetny przepis wpadłam tutaj. Ciacho powstało bez dodatku tłuszczu i z dość małą ilością słodziwa – w razie potrzeby możecie dodać więcej ksylitolu lub ewentualnie cukru.
KREM: na wierzch pasuje tu coś lekko kwaśnego i waniliowego, zrobiłam więc połowę tego kremu cytrynowego, ale zagęściłam go w sumie 80 g zblendowanych na mąkę nerkowców, a zamiast skórki cytrynowej dodałam 1/3 łyżeczki wanilii w proszku. Chociaż skórkę cytrynową można zostawić, będzie bardziej cytrynowo. Teraz myślę, że wanilia nie jest niezbędna w tym smarowidle, może być tylko cytrynowo. [Przepis na krem dodałam w komentarzu pod wpisem.]
Proste ciasto marchewkowe fit bezglutenowe – SKŁADNIKI
8 porcji
- 250 g zblendowanych na puree jabłek ze skórką
- 110–130 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100 ml/g mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej naturalnie słodkiego, jak owsiane
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1–2 łyżeczki imbiru w proszku
- miąższ z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej / wanilii w proszku (niekoniecznie)
- 50 g tapioki w proszku
- 300 g bezglutenowej mąki owsianej lub zmiksowanych na mąkę płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 180 g startej na małych oczkach surowej marchwi
- ½ szklanki rodzynek lub pokrojonych orzechów włoskich (lub pół na pół)
Proste ciasto marchewkowe fit bezglutenowe – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce łączymy dokładnie puree jabłkowe, ksylitol, sok z cytryny, mleko, cynamon, imbir oraz wanilię.
- Dodajemy mąkę owsianą zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i tapioką. Mieszamy.
- Dorzucamy marchew oraz bakalie i łączymy. Masa wyjdzie gęsta.
- Ciasto przekładamy do formy o średnicy ok. 19 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej i pieczemy przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka.
Podajemy po całkowitym wystudzeniu.
Bon appétit !
Ciasto bardzo dobre, takie jak lubię. ☺️ Krem też mi smakował. Polecam ☺️
Mniam… mniam… a jak się robi krem?
Link do przepisu na krem dodałam we wstępie, ale recepturę mogę wrzucić też tutaj. 🙂
– 150 g tofu jedwabistego (miękkiego, silken tofu) dokładnie odsączonego z zalewy
– 3 łyżki soku z cytryny
– skórka otarta z 1/4 cytryny (niekoniecznie)
– 2 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
– 1/3 łyżeczki wanilii w proszku
– 80 g nerkowców zblendowanych na mąkę
WYKONANIE: wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Krem schładzamy, żeby zgęstniał.
Czym można zastąpić tapiokę?
Zamiast niej można dodać skrobię kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną. Tego ciasta nie robiłam jeszcze z zamiennikami, ale powinno wyjść.
Szanuję za nie dodawanie wiadra oleju do ciasta, dla mnie to całkowicie zbędne, a większosć przepisów na tym bazuje.
Moje wszystkie przepisy na blogu są całkowicie bez olejów. 🙂
Czy można mąkę owsianą zamienić na kokosową?
Niestety nie wiem, nie próbowałam tej wersji.
Smaczne i zawsze wychodzi. Często robię na ziemniaczanej zamiast tapioki.