Karmelizowane banany smażone na patelni bez dodatku masła czy oleju to najprostszy, 5-minutowy fit deser, który sprawdzi się również jako lekkie bananowe śniadanie.
Smażone banany w karmelu – SKŁADNIKI
1 porcja
- 1 średnio dojrzały banan – bardzo dojrzałe owoce nie nadają się, bo mogą rozpaść się na patelni
- 2 łyżeczki cukru brązowego, można dodać więcej
Smażone banany w karmelu – WYKONANIE
- Obranego banana kroimy wzdłuż i każdą połówkę od strony cięcia (płaską) posypujemy 1 łyżeczką cukru.
- Dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu i układamy na niej banany stroną posypaną cukrem. Smażymy przez kilka minut – cukier całkowicie się roztopi i zacznie bulgotać. Uważajmy, żeby ogień nie był zbyt duży, bo inaczej cukier może się przypalić.
- Połówek banana z drugiej strony nie trzeba już smażyć lub ewentualnie bardzo krótko.
Karmelizowane banany podajemy np. ze świeżymi lub rozmrożonymi malinami oraz podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i sezamem. Chociaż najlepiej smakują pożerane prosto z patelni…
Smacznego !
Czy może być cukier kokosowy?
Lepszy jest zwykły brązowy, bo kokosowy trochę się przypala albo wygląda jak przypalony…