Kolejny szybki i łatwy przepis na fit stir-fry po azjatycku: bakłażan z cebulą i pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym.
Bakłażan z patelni po chińsku – SKŁADNIKI
1–2 porcje
- 1 duży bakłażan
- ½ cebuli czerwonej
- 2 pieczarki
- 1 łyżka zmiażdżonego czosnku
- 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru ze skórką
- 1 łyżka sezamu lub orzechów ziemnych
- 1–2 łyżki posiekanego szczypioru lub dymki (niekoniecznie)
Sos słodko-kwaśny
- 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki syropu daktylowego lub z agawy
- 2 łyżeczki papryki gochugaru (takiej do kimchi)
- 50 g (ml) wody
Bakłażan z patelni po chińsku – WYKONANIE
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu, rozgrzewamy na niej ze 4 łyżki wody i wrzucamy pokrojonego bakłażana, cebulę pokrojoną w grube piórka, pieczarki pokrojone w półplasterki, czosnek i imbir. Smażymy na wodzie mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
- Dodajemy wszystkie składniki sosu i mieszamy. Patelnię przykrywamy pokrywką na ok. 3 minuty, a następnie odkrywamy i smażymy, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
- Sezam* podprażamy na suchej patelni, przekładamy na talerz i studzimy. Danie można posypać całymi nasionami, ale dla uzyskania zabójczego aromatu warto rozgnieść je w moździerzu.
Chińszczyznę posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorem lub dymką i podajemy z ryżem.
* Oczywiście najzdrowsze są nasiona surowe…
Smacznego !
Moje świąteczne śniadanko 😉 <3
Oryginalnie!:-P
Czy można użyć aminos kokosowy zamiast sosu sojowego?
Jeśli ma on podobną konsystencję i smak do sosu sojowego, to można. 🙂