Sos czosnkowy fit, wegański, 2 łatwe wersje bez laktozy

Sos czosnkowy fit, wegański, 2 łatwe wersje bez laktozy

Dwa dietetyczne przepisy na mój ulubiony gęsty i smakowity sos podwójnie czosnkowy – z czosnkiem zwykłym i niedźwiedzim. Wersja z jogurtem roślinnym lub na bazie niskokalorycznego wegańskiego majonezu bez dodatku oleju. 

Dip idealnie pasuje do brokułów i innych gotowanych lub pieczonych warzyw, frytek, burgerów, wrapów czy pizzy.

1. Sos czosnkowy fit na jogurcie wegańskim

Dip jogurtowy jest najszybszy i tańszy od majonezowego.

Składniki

ok. 2 porcje

  • 250 g jogurtu sojowego, np. „Take It Veggie” z Kauflandu
  • ok. 2 ząbki czosnku zmiażdżone w prasce
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (niekoniecznie)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
  • 1 łyżeczka delikatnej musztardy
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • nieco soku z cytryny lub octu ryżowego (niekoniecznie)
  • sól jodowana

Zamiast czosnku niedźwiedziego można dodać np. posiekany świeży koperek.

Wykonanie

Wszystkie składniki dipu dokładnie mieszamy.

2. Sos czosnkowy fit na majonezie wegańskim

Najsmaczniejsza wersja, na łatwym roślinnym majonezie light bez dodatku oleju.

Składniki

  • ok. 2 ząbki czosnku zmiażdżone w prasce
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub posiekanego świeżego koperku (niekoniecznie)

Wykonanie

Wszystkie składniki dipu dokładnie łączymy.

Smacznego !

Dodaj komentarz