Dwa dietetyczne przepisy na mój ulubiony gęsty i smakowity sos podwójnie czosnkowy – z czosnkiem zwykłym i niedźwiedzim. Wersja z jogurtem roślinnym lub na bazie niskokalorycznego wegańskiego majonezu bez dodatku oleju.
Dip idealnie pasuje do brokułów i innych gotowanych lub pieczonych warzyw, frytek, burgerów, wrapów czy pizzy.
1. Sos czosnkowy fit na jogurcie wegańskim
Dip jogurtowy jest najszybszy i tańszy od majonezowego.
Składniki
ok. 2 porcje
- 250 g jogurtu sojowego, np. „Take It Veggie” z Kauflandu
- ok. 2 ząbki czosnku zmiażdżone w prasce
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (niekoniecznie)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
- 1 łyżeczka delikatnej musztardy
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
- nieco soku z cytryny lub octu ryżowego (niekoniecznie)
- sól jodowana
Zamiast czosnku niedźwiedziego można dodać np. posiekany świeży koperek.
Wykonanie
Wszystkie składniki dipu dokładnie mieszamy.
2. Sos czosnkowy fit na majonezie wegańskim
Najsmaczniejsza wersja, na łatwym roślinnym majonezie light bez dodatku oleju.
Składniki
- 250 g sojonezu wg tego przepisu (najlepiej użyć tylko 1 łyżeczki musztardy)
- ok. 2 ząbki czosnku zmiażdżone w prasce
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub posiekanego świeżego koperku (niekoniecznie)
Wykonanie
Wszystkie składniki dipu dokładnie łączymy.
Smacznego !