Congee to długo gotowany kleik ryżowy serwowany najczęściej na śniadanie. Najbardziej popularny jest w Chinach, ale jada się go także w Japonii, Korei, Tajlandii, na Filipinach i w innych krajach Azji. W każdej z tych kultur congee ma nieco inne dodatki i sposób podania.
Congee według mojego przepisu jest tak przygotowane, aby pozbyć się z ryżu większości arsenu. Gotowanie kleiku metodą tradycyjną w dzisiejszych czasach nie jest dobrym pomysłem, bo zawartość arsenu w daniu jest wtedy zbyt duża. Więcej o zanieczyszczeniu żywności tym pierwiastkiem napisałam tutaj. Dla zdrowotności i podkręcenia smaku do congee dorzuciłam soczewicę, która pasuje tu idealnie i jest tylko lekko wyczuwalna. Jeśli wolicie, możecie dodać jej mniej.
Congee z ryżu brązowego – SKŁADNIKI
5–6 porcji
- 200 g ryżu brązowego
- 100 g soczewicy żółtej lub czerwonej
- 1 duża cebula biała
- 5 ząbków czosnku
- 1–2 hojne łyżki jasnej pasty miso, wegańskiej
- 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
- min. 4 kubki wody lub bulionu warzywnego
DODATKI
- sos sojowy o obniżonej zawartości soli
- orzechy ziemne
- sezam, może być podprażony na suchej patelni
- szczypior / dymka
- płatki chili / gochugaru
- upieczone tofu (kroimy je w kostkę, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 160°C)
Congee z ryżu brązowego – WYKONANIE
- Ryż zalewamy wodą i odstawiamy na 8–24 godz.
- Następnie odcedzamy, płuczemy na sicie pod kranem i wrzucamy do gara. Wlewamy sporą ilość wody, przykrywamy, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10–15 minut, aż ryż będzie al dente. Odcedzamy go i płuczemy na sicie pod kranem.
- Podgotowany ryż wrzucamy do gara, dodajemy opłukaną soczewicę, cebulę drobno posiekaną, rozdrobniony czosnek, miso, imbir oraz 4 szklanki wody.
- Stawiamy na średnim ogniu, przykrywamy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy często mieszając (najlepiej drewnianą szpatułką), aż soczewica się rozgotuje. Co jakiś czas dolewamy trochę wody.
Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami. Congee można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Smacznego!