Congee z ryżu brązowego i soczewicy, bez arsenu

Congee z ryżu brązowego i soczewicy, bez arsenu

Congee to długo gotowany kleik ryżowy serwowany najczęściej na śniadanie. Najbardziej popularny jest w Chinach, ale jada się go także w Japonii, Korei, Tajlandii, na Filipinach i w innych krajach Azji. W każdej z tych kultur congee ma nieco inne dodatki i sposób podania.

Congee według mojego przepisu jest tak przygotowane, aby pozbyć się z ryżu większości arsenu. Gotowanie kleiku metodą tradycyjną w dzisiejszych czasach nie jest dobrym pomysłem, bo zawartość arsenu w daniu jest wtedy zbyt duża. Więcej o zanieczyszczeniu żywności tym pierwiastkiem napisałam tutaj. Dla zdrowotności i podkręcenia smaku do congee dorzuciłam soczewicę, która pasuje tu idealnie i jest tylko lekko wyczuwalna. Jeśli wolicie, możecie dodać jej mniej.

Congee z ryżu brązowego – SKŁADNIKI

5–6 porcji

  • 200 g ryżu brązowego
  • 100 g soczewicy żółtej lub czerwonej
  • 1 duża cebula biała
  • 5 ząbków czosnku
  • 1–2 hojne łyżki jasnej pasty miso, wegańskiej
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • min. 4 kubki wody lub bulionu warzywnego

DODATKI

  • sos sojowy o obniżonej zawartości soli
  • orzechy ziemne
  • sezam, może być podprażony na suchej patelni
  • szczypior / dymka
  • płatki chili / gochugaru
  • upieczone tofu (kroimy je w kostkę, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 160°C)

Congee z ryżu brązowego – WYKONANIE

  1. Ryż zalewamy wodą i odstawiamy na 8–24 godz.
  2. Następnie odcedzamy, płuczemy na sicie pod kranem i wrzucamy do gara. Wlewamy sporą ilość wody, przykrywamy, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10–15 minut, aż ryż będzie al dente. Odcedzamy go i płuczemy na sicie pod kranem.
  3. Podgotowany ryż wrzucamy do gara, dodajemy opłukaną soczewicę, cebulę drobno posiekaną, rozdrobniony czosnek, miso, imbir oraz 4 szklanki wody.
  4. Stawiamy na średnim ogniu, przykrywamy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy często mieszając (najlepiej drewnianą szpatułką), aż soczewica się rozgotuje. Co jakiś czas dolewamy trochę wody.

Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami. Congee można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Smacznego!

Dodaj komentarz