Najszybszy przepis na przepyszny, domowy, wegański sos BBQ. Bez gotowania – wystarczy tylko zblendować składniki, chociaż sos można też podgrzać czy pogotować (po lekkim rozcieńczeniu). W dodatku zdrowy, bo bez cukru – słodzony jedynie daktylami.
Sos barbecue to kultowy, amerykański sos słodko-pikantny o aromacie wędzonki. Świetny jako dodatek do kotletów (np. burgerów z fasoli i tofu), tofu, kanapek, wrapów, frytek, pizzy czy jako dip do surowych lub gotowanych warzyw.
Szybki domowy sos BBQ – SKŁADNIKI
- 200 g przecieru pomidorowego / passaty
- 90 g daktyli dobrej jakości bez pestek
- 3–5 łyżek octu balsamicznego lub ciemnego octu ryżowego
- 1–2 łyżki cebuli suszonej
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego, może być ciemny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- sól jodowana, sporo pieprzu
Dodatkowo (niekoniecznie)
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- 1–2 ziarna ziela angielskiego
Szybki domowy sos BBQ – WYKONANIE
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Konsystencja sosu zależy głównie od gęstości przecieru pomidorowego. W razie potrzeby dodajemy trochę wody lub bulionu warzywnego.
Sos barbecue można podawać na zimno lub na gorąco.
Bon appétit !
zrobiłam, genialny!
Ciekawy przepis! Czy daloby sie zastapic suszona cebule czyms innym? Zwykla podpieczona cebula np.?
Można zamienić na podsmażoną cebulę, ale suszona ma świetny aromat – bardziej intensywny i lekko serowy! 🙂
U Magdy Skutecznie.pl jest przepis na domową prażoną cebulkę 😉
Ile można trzymać taki sos w lodówce?
Przez kilka dni, myślę, że najlepiej gdzieś do 5-ciu.
Sos idealny na ciepło do pasztetu/pieczeni i genialny na zimno do nachosów. Zamiast octu balsamicznego dałam jabłkowy, cebule pominęłam (bo nie mogę), a zam. czosnku – suszone płatki czosnku i odrobine czosnku suszonego niedźwiedziego (bo są mniej odczuwalne na żołądku). Jedna z porcji dostała też 40g whisky i bardzo dobrze podkręciło to smak i brak cebulki był mniej odczuwalny