Szakszuka to pyszna propozycja na wykwintne śniadanie rodem z Bliskiego Wschodu. Moja łatwa, wegańska wersja zamiast jajek zawiera silken tofu (soft), które teksturą bardzo przypomina białko ugotowanego jaja. Z kolei intensywnie jajecznego aromatu dostarcza niezawodna czarna sól, czyli kala namak. Dla dodatkowego podkręcenia wrażeń szakszukę można podać z awokado, które w połączeniu w czarną solą smakuje niesamowicie jajecznie. Danie będzie kusząco prezentowało się na wielkanocnym stole.
Silken tofu to zupełnie inny rodzaj tofu niż to zwykłe, które można dostać we wszystkich dyskontach. Można upolować je w niektórych hipermarketach (np. Carrefourze) i marketach azjatyckich. Tofu jedwabiste ma aksamitną konsystencję i jest idealnie białe. Najczęściej występuje w 2 wariantach: soft (miękkie) i firm (twarde). Miękkie silken tofu to genialny składnik do przygotowywania deserów, wegańskiej śmietany, sojonezu czy koreańskiego gulaszu.
Szakszuka z tofu i papryką – SKŁADNIKI
2 porcje
- ½–1 cebula czerwona
- 2 papryki czerwone
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka kuminu zmielonego
- sól, sporo pieprzu i chili / gochugaru
- 300 g passaty (przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 opakowanie (ok. 300 g) silken tofu, soft (miękkie)
- trochę kurkumy w proszku (niekoniecznie)
Do podania: czarna sól (kala namak), szczypior / dymka, natka pietruszki lub kolendry, pieczywo pełnoziarniste.
Szakszuka z tofu i papryką – WYKONANIE
- Silken tofu wyjmujemy z opakowania, przekładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (ja zostawiam na noc lub dłużej). W tym czasie w tofu wypłynie sporo wody, którą odlewamy. Jeśli tofu nie jest superdelikatne / wodniste, można użyć je od razu.
- Do rondla lub na patelnię przeznaczoną również do pieczenia wrzucamy: drobno posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę, rozdrobniony czosnek, kumin, sól, pieprz i chili. Wlewamy kilka łyżek wody i gotujemy / dusimy, aż warzywa całkiem zmiękną. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
- Dodajemy passatę oraz paprykę wędzoną i gotujemy jeszcze kilka minut.
- Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia lub zostawiamy na patelni przeznaczonej do zapiekania (bez plastikowej rączki).
- Tofu kroimy w plastry o grubości ok. 1cm i układamy na warzywach, lekko wciskając. Palcem nabieramy trochę kurkumy i malujemy „żółtka”.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 20 minut.
Wegańska szakszuka gotowa! Tuż przed podaniem plastry tofu posypujemy czarną solą, a całość dekorujemy zieleniną. Serwujemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego !
Wreszcie – od kiedy nie jem jajek – trafiłam na pyszną szakszukę (do tego wygląda bardzo apetycznie i wzbudza zainteresowanie). Dziękuję za ten przepis 🙂
O, super, dzięki za komentarz, bo już myślałam, że ten przepis całkiem zaginął w czeluściach internetu… 😉