Uwieeelbiam makarony z wegańskimi, kremowymi sosami, dlatego nie mogłam sobie odmówić upichcenia kolejnego łatwego dania w tym stylu. Oto pełnoziarnisty makaron z cukinią i papryką lub marchewką oraz śmietanowym sosem doprawionym 3 paprykami: słodką, wędzoną i gochugaru.
Makaron z cukinią i papryką / marchewką – SKŁADNIKI
2 porcje
- 1 mała cebula czerwona
- 1 mała cukinia, ok. 270 g
- 1 mała papryka (ok. 160 g) lub mała marchewka (120 g)
- 2 ząbki czosnku
Wegański kremowy sos z papryką
- 30 g nerkowców
- 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych
- 160 g (ml) mleka owsianego
- po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, słodkiej papryki wędzonej i papryki gochuragu (lub trochę mniej chili)
- sól
Oprócz tego
- 2 porcje ugotowanego, ulubionego makaronu pełnoziarnistego – u mnie spaghetti połamane na 4 części
- kawałki cytryny (niekoniecznie)
Makaron z cukinią i papryką / marchewką – WYKONANIE
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy kilka łyżek wody, wrzucamy cebulę posiekaną w piórka oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski. Przykrywamy i dusimy przez kilka minut podlewając wodą od czasu do czasu.
- Dorzucamy cukinię pokrojoną w cienkie słupki oraz zmiażdżony w prasce czosnek i dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę i cały płyn z patelni odparowujemy.
- Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładko.
- Miksturę wlewamy na patelnię, mieszamy i krótko gotujemy, aż sos zgęstnieje.
- Dodajemy gorący lub przestudzony makaron, mieszamy i gotujemy jeszcze z minutę.
Podajemy z cząstkami cytryny.
Smacznego !
Szybkie i pyszne. Dodałam chilli bo nawet nie wiem co to za papryka ta gochuragu 😉
Gochugaru to w sumie też chili 🙂
A nerkowca ? Płatki kiedy ?
Nerkowce i płatki dodajemy zgodnie z punktem 3 – blendujemy je z pozostałymi składnikami na gładki sos.