Łatwy, jednogarnkowy obiad: pożywna, wegańska / wegetariańska zupa kalafiorowa po indyjsku. Z pyrami, czerwoną soczewicą i koperkiem, zabielona nerkowcami. Dietetyczna, lekkostrawna i fit – bez śmietany, bez masła, bez oleju i bez mięsa. Z przepisu wychodzi duży gar pysznej zupy, którą można odgrzewać przez kilka dni.
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i soczewicą – SKŁADNIKI
co najmniej 6 porcji
- 1 średni kalafior, ok. 900 g
- 500 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- ok. 150 g soczewicy czerwonej lub żółtej (suchej)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka curry w proszku
- 1–2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- ok. 1,8 litra bulionu warzywnego (np. tradycyjnego lub z resztek)
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól, sporo pieprzu
- ½–1 pęczek koperku
- do zabielenia: 30–50 g nerkowców + 100 g wody
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i soczewicą – WYKONANIE
- Do dużego gara wrzucamy: kalafior pokrojony na małe różyczki oraz obranego i pokrojonego głąba, pokrojone ziemniaki, drobno posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w ćwierćplasterki, soczewicę porządnie opłukaną pod kranem, zmiażdżony czosnek, curry, kolendrę oraz pieprz.
- Garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy zimny lub gorący bulion, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Następnie na małym ogniu gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
- Pod koniec zupę solimy, dodajemy płatki drożdżowe oraz nerkowce zblendowane z wodą na gładki płyn. Wrzucamy posiekany koperek.
Smacznego !
Właśnie skończyłam gotować, bardzo dobra!! Tego mi było trzeba, zamiast sosu z nerkowcow dałam już gotowy jogurt sojowy, ale cała zupka nawet przed jego dodaniem rewelacja. Zdrowa i tania, bo z 4 porcje minimum mi wyszły. Dzięki za tą inspiracje!
❤ 🙂