Dziecinnie łatwa i absolutnie pyszna sałatka z jabłka, pora, groszku i ogórka konserwowego w lekkim sosie musztardowo-„miodowo”-jogurtowym. Do obiadu, na kolację, do grilla i na inne imprezy. Przepis wegański, dietetyczny i fit – bez mięsa, bez jajek i bez majonezu.
Sałatka z pora i jabłka – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 1 por, biała i jasnozielona część
- 1 duże słodkie jabłko
- ½ puszki groszku konserwowego
- 3 ogórki konserwowe
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (dla smaku umami)
Wegański sos musztardowo-miodowo-jogurtowy
- 6 hojnych łyżek (ok. 170 g) jogurtu sojowego naturalnego
- 2 hojne łyżeczki łagodnej musztardy
- ½–1 łyżka syropu klonowego lub z agawy (niekoniecznie)
- pieprz (niekoniecznie), sól
Sałatka z pora i jabłka – WYKONANIE
- Pora kroimy w jak najcieńsze plasterki.
- Jabłko ze skórką kroimy w małą kostkę.
- Groszek dokładnie odsączamy na sitku.
- Ogórki drobno kroimy.
- Składniki sosu dokładnie mieszamy.
- Wszystkie składniki sałatki łączymy.
Smacznego !
Pycha! Nawet bez soli i pieprzu!:)