Tzatziki to znany i lubiany na całym świecie grecki sos jogurtowo-ogórkowy z czosnkiem i innymi dodatkami, który pasuje prawie do wszystkiego. Na szczęście bardzo łatwo go zweganizować. Każdy grecki dom czy restauracja serwuje dip w nieco innej wersji, dlatego jeden oryginalny przepis nie istnieje.
Szybkie tzatziki wegańskie – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 250 g jogurtu sojowego naturalnego
- pół długiego ogórka szklarniowego (150 g)
- 2–3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – sprawiają, że jogurt sojowy lepiej smakuje i bardziej przypomina jogurt grecki
- 1–2 ząbki czosnku
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- zioła (niekoniecznie): 1 łyżeczka suszonego oregano lub trochę listków świeżego albo kilka liści świeżej mięty
- sól, pieprz
Można też dorzucić trochę pokrojonych oliwek. Dla jeszcze lepszego smaku jogurtu dodaję również ½ łyżeczki łagodnej musztardy.
Szybkie tzatziki wegańskie – WYKONANIE
- Aby jogurt sojowy miał kremową konsystencję, należy go porządnie przemieszać.
- Następnie dodajemy koperek, zmiażdżony w prasce czosnek, sok z cytryny, oregano, sól, pieprz i płatki drożdżowe. Mieszamy.
- Ogórka (ze skórką) ścieramy na dużych oczkach i ściskając mocno w dłoniach odciskamy z soku (ja go wypijam).
- Startego ogórka łączymy z resztą składników.
Rada: czosnek będzie dużo delikatniejszy w smaku, jeśli zmiażdżone ząbki zmieszamy z cytryną i odstawimy na kilka minut, a potem dodamy wszystko do tzatzików.
Smacznego !