Łatwy przepis na pożywny i pełnowartościowy obiad: brązowy ryż z fasolą i warzywami po meksykańsku i wegańsku, na bogato i tęczowo. Przepysznie, szybko i zdrowo.
Ryż po meksykańsku – SKŁADNIKI
2 porcje
- co najmniej 2 kubki ugotowanego (najlepiej dzień wcześniej) ryżu brązowego
- 1 cebula czerwona
- 1 papryka żółta, pomarańczowa lub czerwona
- 2 duże pieczarki
- 1 duży pomidor żółty lub czerwony
- ok. 120 g świeżego szpinaku
- 1/2 kubka ugotowanej fasoli czerwonej lub czarnej (może być z puszki)
- 1/3 kubka kukurydzy z puszki
PRZYPRAWY
- 1 płaska łyżka drobno posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- dużo pieprzu lub chili / gochugaru
- do podania: posiekany szczypior, natka pietruszki lub kolendry, kawałek cytryny
Ryż po meksykańsku – WYKONANIE
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu, wlewamy kilka łyżek wody i wrzucamy pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę, paprykę i pieczarki. Dodajemy imbir, curry i paprykę wędzoną. Smażymy bez tłuszczu przez niecałe 10 minut, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby podlewamy nieco wodą.
- Wrzucamy pokrojonego pomidora, szpinak (małe liście w całości, a duże porwane) oraz posiekany lub zmiażdżony w prasce czosnek. Smażymy mieszając, aż pomidor się rozpadnie i większość płynu z patelni wyparuje.
- Dorzucamy fasolę oraz kukurydzę i mieszamy.
- Dodajemy ryż, sos sojowy oraz płatki drożdżowe, mieszamy i smażymy, aż prawie cały płyn z patelni odparuje.
Smacznego !