Ułatwiający życie przepis na tofu: ekspresowe, chrupiące tofu smażone lub pieczone bez tłuszczu w sezamowej panierce, podane z domowym, czosnkowo-imbirowym sosem z mango. Idealne na szybki obiad.
Dlaczego polecam smażenie bez oleju? M.in. dlatego, że w tofu ok. 50% kalorii pochodzi z tłuszczu – pod względem dietetycznym olej jest już tutaj zupełnie zbędny. A jedna łyżka oleju ma prawie 100 kcal… Mnóstwo cennych informacji o tym, które tłuszcze i w jakiej formie są zdrowe, znajdziecie w polecanych przeze mnie książkach o zdrowym odżywianiu – warto przeczytać chociaż jedną.
Rady:
- Zamiast mąki kukurydzianej i bułki tartej można użyć tylko mąki kukurydzianej, ale wtedy smak będzie ciut gorszy.
- Czarny sezam dodałam tylko dla efektu wizualnego.
- Przy panierowaniu, najlepiej jedną dłoń przeznaczyć do mokrych składników, a drugą do suchych.
- Jeśli po usmażeniu tofu zostanie trochę panierki, wystarczy wsypać ją do szczelnie zamykanego pojemnika i schować do lodówki – będzie na kolejny raz.
Tofu smażone / pieczone bez tłuszczu – SKŁADNIKI
2–3 porcje, ok. 20 małych kotlecików
- 2 kostki tofu naturalnego (po 180 g)
- sos sojowy – u mnie o obniżonej zawartości soli
Panierka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki bułki tartej drobno zmielonej, polecam pełnoziarnistą
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2–3 łyżki sezamu, u mnie 2 części białego sezamu i 1 część sezamu czarnego
- ok. ¼ łyżeczki suszonej cebuli w proszku
- ok. ¼ łyżeczki suszonego czosnku w proszku
- sól (niekoniecznie), pieprz
Do podania: domowy sos mango-chili-czosnek-imbir i szczypior.
Tofu smażone / pieczone bez tłuszczu – WYKONANIE
- Tofu kroimy na plastry o grubości 0,8–1 cm i każdy kawałek odciskamy z płynu na bawełnianej ścierce.
- W małej misce mieszamy składniki panierki.
- Do osobnej miseczki (najlepiej kokilki) wlewamy sos sojowy.
- Plaster tofu zanurzamy z obu stron w sosie sojowym, strząsamy nadmiar i obtaczamy w panierce. Najlepiej położyć kawałek tofu w misce z panierką, hojnie posypać proszkiem i docisnąć. Nadmiar lekko strzepujemy. Traktujemy tak wszystkie plastry i odkładamy je na talerz. Następnie pieczemy lub smażymy.
- Pieczenie: tofu układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25–30 minut, aż będzie odpowiednio chrupiące.
- Smażenie bez tłuszczu: patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu. Na patelni układamy tofu i smażymy (a właściwie prażymy) w sumie przez kilkanaście minut, aż będzie chrupiące. Na drugą stronę przewracamy dopiero po co najmniej 4 minutach.
Smacznego !