Trudno uwierzyć, że tak pyszne danie może być jednocześnie tak proste! Dal (lub dahl / dhal) z soczewicy to rozgrzewający i poprawiający nastrój indyjski gulasz. Najczęściej gotuję go z pomidorami i zawsze w wersji fit – bez oleju i bez mleka kokosowego z puszki. Dahl zyskuje na smaku z każdym odgrzaniem, dlatego polecam zrobić od razu podwójną porcję.
Dal z soczewicy czerwonej i pomidorów – SKŁADNIKI
4 porcje
- 1 średnia cebula czerwona
- 250 g soczewicy czerwonej lub żółtej (suchej)
- ok. 3 kubki bulionu warzywnego lub wody
- 2 pomidory lub 330 g pomidorków koktajlowych
- 3–4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- ok. 1 płaska łyżka curry w proszku – dodajcie tyle, ile lubicie
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- kawałek chili
- 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- sól, pieprz biały lub czarny
Dhal możemy podać z ryżem brązowym, chlebkiem naan lub plackami roti i kawałkiem cytryny.
Rada: możecie użyć też innej soczewicy, ale wtedy trzeba dodać trochę więcej bulionu i gotować dłużej.
Dal z soczewicy czerwonej i pomidorów – WYKONANIE
- Duży garnek stawiamy na ogniu, rozgrzewamy kilka łyżek wody, wrzucamy pokrojoną cebulę i „smażymy” przez kilka minut, aż się zeszkli. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy małe ilości wody.
- Wrzucamy zmiażdżony w prasce czosnek, obrany i posiekany imbir, curry, kolendrę oraz posiekane chili, mieszamy i smażymy przez minutę.
- Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy przez chwilę.
- Wsypujemy opłukaną pod kranem soczewicę, sól i pieprz, wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy przez 20–30 minut. Z rzadka mieszamy i w miarę potrzeby dolewamy więcej bulionu.
- Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki.
Rada. Aby posiekać imbir najlepiej wcześniej go zmiażdżyć: kawałek imbiru przykrywamy poziomo ułożonym, szerokim ostrzem noża i uderzamy dłonią.
Smacznego !
Taaak! Dalu trzeba ugotować dużo, bo szybko się kończy, a pod koniec najlepszy 🙂