Amerykański corn chowder, czyli gęsta i kremowa zupa lub gulasz z kukurydzy z dodatkiem cebuli, selera naciowego, mleka i ziemniaków. Wegańskie, dietetyczne, szybkie i proste danie z jednego gara. Jedno z moich ulubionych! Pyszne na ciepło i w temperaturze pokojowej.
Fit zupa z kukurydzy – SKŁADNIKI
ok. 6 porcji
- 1 cebula
- 1 średnia marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 papryka – u mnie pół żółtej i pół czerwonej
- 350 g kukurydzy z puszki (bez zalewy), mrożonej lub świeżej kukurydzy z ok. 4 kolb
- 4 średnie ziemniaki
- 1 litr mleka owsianego
- 3 ząbki czosnku
- ½ chili lub 1 łyżeczka ostrej pasty curry
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól
- sok z limonki
- ¼ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
Do podania: szczypior, natka pietruszki / kolendra.
Zamiast części mleka owsianego możecie użyć jasnego bulionu warzywnego.
Jeśli wolicie rzadsze zupy, to oprócz litra mleka, dodajcie trochę bulionu.
Fit zupa z kukurydzy – WYKONANIE
- Garnek stawiamy na średnim ogniu, zagotowujemy w nim z 5 łyżek wody i wrzucamy posiekaną cebulę oraz dość drobno pokrojoną marchewkę, seler i paprykę. „Smażymy” przez 10 minut mieszając i dolewając wody od czasu do czasu.
- Wlewamy mleko (i ewentualnie bulion), dodajemy dość drobno pokrojone ziemniaki, kukurydzę, czosnek zmiażdżony w prasce, posiekaną chili lub curry oraz wędzoną paprykę. Gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Pod koniec gotowania solimy i doprawiamy sokiem z limonki.
- Danie zagęszczamy: 1–2 duże chochle zupy (warzywa i płyn) blendujemy z płatkami drożdżowymi i wlewamy z powrotem do garnka.
Smacznego !
Super zupa. Ja dodaję podwójną ilość ziemniaków żeby była jeszcze bardziej syta.
Przepis bardzo dobry, ale ja go trochę zmodyfikowałem, żeby była bardziej gęsta i dałem podwójną ilość ziemniaków. Uważam, że jest super.
Właśnie jestem w trakcie gotowania zupy na etapie dolania mleka i próbowania. Coś czuję że to będzie taki sztos, że aż mi się nie przeje będzie dwa razy w tygodniu.
Pozdrawiam serdecznie ☘️