Jak zaoszczędzić z rana sporo czasu? Przygotowując pyszne i pożywne śniadanie wieczorem, dzień wcześniej. Takim szybkim śniadaniem jest gęsta i kremowa nocna owsianka bananowa na mleku roślinnym lub wodzie, która polega na tym, że przed pójściem spać wszystkie składniki umieszczamy w misce albo słoiku, wstawiamy do lodówki, a rano czeka już na nas gotowe danie. To owsianka bez gotowania, ale jeśli wolicie jeść ją na ciepło, możecie z rana (np. w pracy) krótko ją podgrzać.
Poniżej znajduje się przepis podstawowy, całoroczny (z mrożonymi owocami), mój ulubiony. Oczywiście można go dowolnie urozmaicać. Akurat ja uwieeelbiam owsianki z bananem, ale jeśli za nim nie przepadacie, możecie pominąć. Banan dodaje owsiankom słodyczy i sprawia, że konsystencja staje się kremowa. Co zdrowego możemy jeszcze dodać do nocnej owsianki (przed zalaniem płynem)? Np. 1–2 łyżki wegańskiego jogurtu, kawałek jabłka startego na dużych oczkach, a w mniej dietetycznej wersji – masło orzechowe czy tahini.
Nocna owsianka z bananem – SKŁADNIKI
1 porcja
- 6–10 łyżek płatków owsianych górskich
- ½ dojrzałego banana
- mleko owsiane, ryżowe, sojowe lub inne mleko roślinne
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego – dla dziennej dawki omega-3
- 1 łyżka karobu lub kakao (niekoniecznie)
- ½ łyżeczki cynamonu
DODATKI (na wierzch)
- garść mrożonych owoców: malin, truskawek, jeżyn, borówek, porzeczek, mango…
- ½ dojrzałego banana
- słodzik: cukier daktylowy, daktyle, syrop daktylowy, ksylitol, erytrol, rodzynki, morwa suszona…
- orzechy i nasiona
Nocna owsianka z bananem – WYKONANIE
- W misce lub słoiku rozgniatamy widelcem połowę banana, dodajemy płatki owsiane, siemię lniane, karob, cynamon, zalewamy wszystko zimnym mlekiem lub wodą (trochę powyżej składników), mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub noc.
- Mrożone owoce wsypujemy do osobnej miski i również wstawiamy na noc do lodówki – do rana się rozmrożą.
- Rano do owsianki dodajemy rozmrożone owoce, pokrojoną połowę banana, dowolny słodzik i ewentualnie orzechy lub nasiona.
Smacznego !