Wykwintna i orzeźwiająca sałatka arbuzowa inspirowana przepisem Nigelli Lawson. Moja wersja jest jednak zdrowsza i bardziej dietetyczna, ponieważ fetę zamieniłam na tofu fetę i usunęłam ze składu oliwę (1 łyżka ma aż 100 kcal) – tofu i oliwki są już wystarczająco tłuste. Sałatka ma być przede wszystkim szybka i prosta, dlatego za radą autorki z krojeniem składników (poza cebulą) nie należy się zbytnio certolić.
Kiedyś uwielbiałam oglądać gotowanie Nigelli (i słuchać jej akcentu!), ale po dokształceniu się z dietetyki i przejściu na weganizm dotarło do mnie, że prawie wszystkie jej przepisy są strasznie tuczące i nawet sałatki najczęściej zawierają mięso i kupę tłuszczu. Na szczęście sałatkę z arbuza udało się uratować!
Fit sałatka z arbuzem i fetą – SKŁADNIKI
- 700 g miąższu bardzo słodkiego arbuza
 - 130 g wegańskiej fety, np. tofu fety według tego przepisu
 - 60 g czarnych oliwek drylowanych
 - 1–2 limonki
 - ½ czerwonej cebuli
 - sporo natki pietruszki
 - sporo liści mięty
 - pieprz
 
Fit sałatka z arbuzem i fetą – WYKONANIE
- Cebulę kroimy w jak najcieńsze piórka, zalewamy sokiem z limonek i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie cebula zrobi się różowa i straci na ostrości.
 - Arbuza kroimy na większe kawałki i z grubsza usuwamy pestki. Przekładamy go do dużej miski.
 - Dodajemy wegańską fetę, oliwki, liście pietruszki w całości, grubo posiekane liście mięty, pieprz oraz cebulę wraz z sokiem z limonek.
 - Wszystko delikatnie mieszamy, najlepiej rękoma.
 
Smacznego !
		



Obowiązkowo z dobrze schłodzon białym winem.
Super wygląda; ciekawe połączenie arbuza z wegańską fetą, bardzo smaczna sałatka, zgadzam się że pasuje do białego wina, super zestaw na letnie upały. Bardzo smakuje mi cebula marynowana w limonce, już ją jadłam z pomidorami i dodawałam do innych zielonych sałatek, pycha, polecam.