Kolejny (po waniliowym) lekki pudding z tapioki na dowolnym mleku roślinnym. Dietetyczny, bo zamiast czekolady dodałam kakao, które zawiera o wiele mniej tłuszczu. Masło orzechowe można pominąć – i tak będzie pysznie, a jeszcze bardziej fit. Przepis jest jak zawsze (no prawie…) bardzo prosty.
Puddingi z tapioki najbardziej lubią towarzystwo świeżych lub rozmrożonych, kwaskowatych owoców: borówek, malin, wiśni czy truskawek.
Kakaowy pudding z tapioki – SKŁADNIKI
2 małe porcje
- 500 ml (g) ulubionego mleka (napoju) roślinnego: owsianego (często jest naturalnie lekko słodkie), ryżowego, sojowego, kokosowego (nie z puszki), migdałowego…
- 40–50 g (ok. ¼ szklanki) drobnych kulek tapioki
- 1–3 łyżki cukru kokosowego (dla karmelowego aromatu), erytrolu (0 kcal), ksylitolu lub zwykłego cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżka masła orzechowego lub tahini (niekoniecznie)
Kakaowy pudding z tapioki – WYKONANIE
- Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.
- Wsypujemy tapiokę i na małym ogniu gotujemy przez ok. 25 minut pod uchyloną pokrywką, dość często mieszając, żeby perełki nie przywierały do dna.
- Gdy kulki staną się całkowicie przezroczyste, zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz ewentualnie masło orzechowe, mieszamy dokładnie.
Krem przekładamy do pucharków i podajemy po lekkim przestudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce – wtedy deser trochę zgęstnieje. Tuż przed jedzeniem dodajemy owoce.
Smacznego !